Pasta z awokado i jajka na dobre rozgości się w twojej kuchni. Nie ma lepszego smarowidła

Nie jesteśmy w tej kwestii obiektywni, trudno. Ale naszym zdaniem pasta z awokado i jajka nie ma sobie równych w smarowidłowym segmencie. Jak ją zrobić? Obok smaku to jej kolejna zaleta - nie jest trudna. Najtrudniejsza część to usunięcie pestki z awokado. Potem wszystko pójdzie jak z płatka.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pasty kanapkowe to świetne urozmaicenie codziennej diety. Często nie mamy ochoty sami przygotowywać składników na kanapki, więc sięgamy po gotowe produkty, np. sery, wędliny czy warzywa. Warto jednak w dniu, kiedy będziemy mieć więcej czasu i zapału, własnoręcznie przygotować pastę. Zwłaszcza że zazwyczaj ich przygotowanie wcale nie jest czasochłonne. Nasza pasta z awokado i jajka jest tego najlepszym przykładem. Poniżej znajdziecie przepis, w którym najtrudniejszym momentem jest usunięcie pestki z awokado - trzeba to robić sposobem. W pestkę należy wbić nóż, a następnie lekko przekręcić - pestka powinna wyjść sama.

Pestki po wyjęciu z awokado nie trzeba wyrzucać. Można spróbować wyhodować z niej nowe drzewko. Jak to zrobić? Opisujemy to w poniższym tekście:

Pasta z awokado i jajka - przepis na najlepsze smarowidło

Składniki:

  • 2 jajka,
  • awokado,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: ząbek czosnku.
Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Sposób przygotowania:

Awokado kroimy na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę i wyskrobujemy miąższ. Przekładamy go do miski. Jajka gotujemy na twardo. Gdy przestygną, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do miseczki z wydrążonym awokado. Mieszamy i lekko rozgniatamy składniki widelcem.

Dodajemy majonez, musztardę oraz sok z cytryny. Na tym etapie, jeśli chcemy, możemy dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie mieszamy składniki, żeby ładnie się połączymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i znów mieszamy, by dokładnie rozprowadzić przyprawy.

Pasta z awokado i jajka świetnie nadaje się zarówno na kanapki, jak i jako swego rodzaju dip do przekąsek. Można zaserwować ją więc podczas organizowanej w domu imprezy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.