Nie wyrzucaj pestki z awokado. Jeszcze się przyda i nie chodzi tylko o sadzenie

Awokado, które występuje również pod uroczą nazwą smaczliwka wdzięczna to niezwykle popularny w Meksyku owoc. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu. Choć większość z nas wyrzuca pestkę po zjedzeniu awokado, okazuje się, że możemy ją wykorzystać. Odpowiednio przygotowana urozmaici smak naszych zup i sałatek.

Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Cudownie miękkie awokado nazywane było przez Azteków "masłem Boga". Ceniono je nie tylko za walory smakowe i wzbogacenie konsystencji dań, ale też za bogactwo składników odżywczych. Ten niepozorny owoc zawiera bowiem takie witaminy jak: A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B. Ponadto awokado zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy oraz substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.

Kiedy przygotowaliśmy już guacamole, koreczki i meksykańską jajecznicę, a po awokado została tylko pestka - zazwyczaj odruchowo wyrzucamy ją do śmieci. A to wielka szkoda, bo nawet ten element owocu może wzbogacić smak innych dań. 

Pestka awokado. Wystarczy odpowiednie przygotowanie

Niewielu z nas wie, że pestka awokado to prawdziwa bomba właściwości antyoksydacyjnych. W praktyce oznacza to, że może pomóc opóźnić procesy starzenia i to nie tylko skóry, ale przede wszystkim mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek jakie posiadamy. Ponadto, sama pestka zawiera o ponad połowę więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, nie dopuszczając tym samym do rozpadu komórek.

Jak jednak skorzystać z tych dobrodziejstw, skoro pestka wydaje się twarda i niedostępna?

Okazuje się, że wystarczy ją porządnie wysuszyć. W tym celu możemy położyć pestkę na słońcu na kilka dni, a następnie włożyć do woreczka/ reklamówki i rozbić młotkiem. Następnie, umieszczamy zawartość woreczka w moździerzu i ścieramy na proszek. Ususzone pestki można też po prostu zetrzeć na drobnych oczkach tarki. To prawdziwe superfood możemy dodać do sałatki, koktajlu czy zupy. Samo zdrowie!

Zrób sobie drzewko awokado

Kolejnym dobrym pomysłem w duchu zero-waste jest posadzenie pestki i wyhodowanie własnego drzewka. W tym celu myjemy dokładnie pestkę i obieramy ją z brązowej skórki. Następnie, w środkową jej część wbijamy ukośnie trzy wykałaczki, aby mogła oprzeć się na szklance. Szklankę lub słoik wypełniamy wodą - powinna ona sięgać mniej więcej do ? wysokości pestki.

Naczynie stawiamy w jasnym miejscu, np. na parapecie okna. Należy pamiętać o regularnym uzupełnianiu wody. Powinno się ją też wymienić raz na 2-3 dni. Pestka powinna zacząć pękać i kiełkować po około 2 tygodniach. Ukorzenioną pestkę możemy posadzić w ziemi. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.