Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Cudownie miękkie awokado nazywane było przez Azteków "masłem Boga". Ceniono je nie tylko za walory smakowe i wzbogacenie konsystencji dań, ale też za bogactwo składników odżywczych. Ten niepozorny owoc zawiera bowiem takie witaminy jak: A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B. Ponadto awokado zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy oraz substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.
Kiedy przygotowaliśmy już guacamole, koreczki i meksykańską jajecznicę, a po awokado została tylko pestka - zazwyczaj odruchowo wyrzucamy ją do śmieci. A to wielka szkoda, bo nawet ten element owocu może wzbogacić smak innych dań.
Niewielu z nas wie, że pestka awokado to prawdziwa bomba właściwości antyoksydacyjnych. W praktyce oznacza to, że może pomóc opóźnić procesy starzenia i to nie tylko skóry, ale przede wszystkim mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek jakie posiadamy. Ponadto, sama pestka zawiera o ponad połowę więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, nie dopuszczając tym samym do rozpadu komórek.
Jak jednak skorzystać z tych dobrodziejstw, skoro pestka wydaje się twarda i niedostępna?
Okazuje się, że wystarczy ją porządnie wysuszyć. W tym celu możemy położyć pestkę na słońcu na kilka dni, a następnie włożyć do woreczka/ reklamówki i rozbić młotkiem. Następnie, umieszczamy zawartość woreczka w moździerzu i ścieramy na proszek. Ususzone pestki można też po prostu zetrzeć na drobnych oczkach tarki. To prawdziwe superfood możemy dodać do sałatki, koktajlu czy zupy. Samo zdrowie!
Kolejnym dobrym pomysłem w duchu zero-waste jest posadzenie pestki i wyhodowanie własnego drzewka. W tym celu myjemy dokładnie pestkę i obieramy ją z brązowej skórki. Następnie, w środkową jej część wbijamy ukośnie trzy wykałaczki, aby mogła oprzeć się na szklance. Szklankę lub słoik wypełniamy wodą - powinna ona sięgać mniej więcej do ? wysokości pestki.
Naczynie stawiamy w jasnym miejscu, np. na parapecie okna. Należy pamiętać o regularnym uzupełnianiu wody. Powinno się ją też wymienić raz na 2-3 dni. Pestka powinna zacząć pękać i kiełkować po około 2 tygodniach. Ukorzenioną pestkę możemy posadzić w ziemi.