Grillowany kurczak - przepis Roberta De Niro to nie lada rarytas. Zapomnij o suchym i twardym mięsie

Kurczak z grilla to klasyka, która zawsze dobrze smakuje. Nic nie może się jednak mierzyć z mistrzowskim przepisem Roberta De Niro. Aktor zdradził, jak przygotować mięso, by było soczyste i pełne aromatów. Kluczem do sukcesu jest marynata i długie leżakowanie drobiu w lodówce.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na soczystego kurczaka to z jednej strony pestka, a z drugiej spore wyzwanie. Aby zachować soczystość i idealny smak mięsa, niezbędne są niektóre szczegóły, które gwarantują smaczny efekt. Robert De Niro zdradza prosty trik, który opatentował z zaprzyjaźnionym szefem kuchni. 

Grillowany kurczak Roberta De Niro - soczyste mięso lubuje się w marynacie

Chociaż Robert De Niro znany jest z talentu aktorskiego, lubuje się także w dobrej kuchni i jest właścicielem restauracji i hotelu premium o nazwie Nobu. Jeden z ekskluzywnych lokali mieści się także w Warszawie przy ulicy Wilczej. Choć De Niro sam nie komponuje potraw, ma w tym swój udział. Tak też powstał przepis na grillowanego kurczaka, który gwiazdor opatentował razem z zaprzyjaźnionym szefem kuchni - Andrew Carmellinim. 

Sekretem kurczaka z receptury De Niro jest marynata, w której mięso leżakuje wiele godzin. To właśnie ta prosta metoda gwarantuje, że drób będzie soczysty, aromatyczny i kruchy. Ważne jednak, by tak przygotowany kurczak leżakował w chłodzie całą noc - wówczas efekt będzie powalający!

Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Przepis na marynowanego kurczaka receptury Roberta De Niro 

Składniki: 

  • ekologiczny kurczak, 
  • 1/4 szklanki posiekanego czosnku,
  • pół szklanki octu ryżowego lub białego wina,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu,
  • łyżka płatków czerwonej papryki,
  • cytryna pokrojona w plastry,
  • łyżka grubo zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania miski. Do naczynia wlewamy mokre produkty, a więc: ocet ryżowy lub białe wino, wodę, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron. Miksturę dokładnie mieszamy. 
  2. Następnie dodajemy do płynów wszystkie przyprawy - czosnek, suszone oregano, rozmaryn, płatki czerwonej papryki, pieprz, sól, cukier i cytrynę. 
  3. Marynatę dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy nią starannie kurczaka, tak by każda partia mięsa była dokładnie pokryta. Zamarynowane mięso przekładamy do lodówki na całą noc. 
  4. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy na ruszt i grillujemy lub umieszczamy na stojaku do pieczenia drobiu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. Warto wówczas co 20 minut dodatkowo podlewać mięso sosem wyciekającym na podstawkę. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.