Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na soczystego kurczaka to z jednej strony pestka, a z drugiej spore wyzwanie. Aby zachować soczystość i idealny smak mięsa, niezbędne są niektóre szczegóły, które gwarantują smaczny efekt. Robert De Niro zdradza prosty trik, który opatentował z zaprzyjaźnionym szefem kuchni.
Grillowany kurczak Roberta De Niro - soczyste mięso lubuje się w marynacie
Chociaż Robert De Niro znany jest z talentu aktorskiego, lubuje się także w dobrej kuchni i jest właścicielem restauracji i hotelu premium o nazwie Nobu. Jeden z ekskluzywnych lokali mieści się także w Warszawie przy ulicy Wilczej. Choć De Niro sam nie komponuje potraw, ma w tym swój udział. Tak też powstał przepis na grillowanego kurczaka, który gwiazdor opatentował razem z zaprzyjaźnionym szefem kuchni - Andrew Carmellinim.
Sekretem kurczaka z receptury De Niro jest marynata, w której mięso leżakuje wiele godzin. To właśnie ta prosta metoda gwarantuje, że drób będzie soczysty, aromatyczny i kruchy. Ważne jednak, by tak przygotowany kurczak leżakował w chłodzie całą noc - wówczas efekt będzie powalający!
Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym
Przepis na marynowanego kurczaka receptury Roberta De Niro
Składniki:
- ekologiczny kurczak,
- 1/4 szklanki posiekanego czosnku,
- pół szklanki octu ryżowego lub białego wina,
- 1/4 szklanki wody,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 2 łyżki suszonego rozmarynu,
- łyżka płatków czerwonej papryki,
- cytryna pokrojona w plastry,
- łyżka grubo zmielonego pieprzu,
- 2 łyżki soli,
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania miski. Do naczynia wlewamy mokre produkty, a więc: ocet ryżowy lub białe wino, wodę, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron. Miksturę dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy do płynów wszystkie przyprawy - czosnek, suszone oregano, rozmaryn, płatki czerwonej papryki, pieprz, sól, cukier i cytrynę.
- Marynatę dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy nią starannie kurczaka, tak by każda partia mięsa była dokładnie pokryta. Zamarynowane mięso przekładamy do lodówki na całą noc.
- Tak przygotowanego kurczaka przekładamy na ruszt i grillujemy lub umieszczamy na stojaku do pieczenia drobiu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. Warto wówczas co 20 minut dodatkowo podlewać mięso sosem wyciekającym na podstawkę.