Zupa szczawiowa - przepis babci, który nie może równać się z innymi. Idealnie kwaśna i rozgrzewająca

Zupa szczawiowa z przepisu babci nie może równać się z innymi. Tak pyszną, idealnie kwaśną i aromatyczną zupę pamiętasz wyłącznie z dzieciństwa? Teraz możesz zrobić ją samodzielnie. Zastosuj się do odpowiednich proporcji, a na pewno wyjdzie obłędna.

Zupa szczawiowa coraz rzadziej gości w naszych domach. Warto jednak to zmienić, ponieważ jest bardzo zdrowa i przygotowuje się ją naprawdę szybko. Przepis babci na zupę szczawiową jest najlepszy z najlepszych, więc zdecydowanie warto poświęcić czas na to, by zrobić domową szczawiową dla całej rodziny. Gwarantujemy, że będą ją zajadać ze smakiem.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Zupa szczawiowa - przepis babci. Robi się ją szybko, a jeszcze szybciej znika z garnka

Zupa szczawiowa uruchamia wspomnienia z dzieciństwa. Niektórzy się nią zajadali, a dla innych była prawdziwą zmorą. Jednak po latach większość z nas potrafi docenić jej smak. Jak przygotować szczawiową, by smakowała tak dobrze, jak dawniej? Oto przepis mojej babci.

Więcej kulinarnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 2 litry bulionu (najlepiej domowej roboty, na żeberkach),
  • 500 g świeżego szczawiu lub 1 słoiczek (ok. 400 g) szczawiu konserwowego,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 jajka (lub więcej, w zależności od preferencji),
  • 3 pełne łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz, majeranek.

Przepis babci na zupę szczawiową. Wyjdzie perfekcyjnie kwaśna

Zupę szczawiową robi się naprawdę szybko. A mimo to potrafi smakować obłędnie. Oto sposób przygotowania zupy krok po kroku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo, a w innym, większym garnku zagotowujemy bulion.
  2. Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy w kostkę.
  3. Świeży szczaw pozbawiamy ogonków, dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie drobno siekamy. Możemy również użyć szczawiu ze słoika.
  4. Szczaw i ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
  5. W misce rozrabiamy śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i wlewamy ją do garnka, po czym dokładnie mieszamy.
  6. Zupę szczawiową przyprawiamy, a następnie gotujemy do miękkości ziemniaków.
  7. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na pół. Podajemy razem z zupą.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.