Czas jarzynowej mija. Najlepsza sałatka na Wielkanoc jest jak ogr - ma warstwy, a wśród nich szynka i jajka

Jeśli uważacie, że królowa jarzynowa jest tylko jedna, nie mamy zamiaru udowadniać na siłę, że jest inaczej. Dziś jednak chcielibyśmy pokazać wam przepis na najlepszą sałatkę na Wielkanoc, gdy lubicie próbować nowych smaków lub chcecie zaskoczyć gości pięknie prezentującą się na stole sałatką z kilku warstw. Jak zrobić sałatkę z ryżem, jajkiem i szynką? Odrobina ketchupu idealnie połączy składniki.

Więcej przepisów na pyszne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o sałatki na Wielkanoc, z pewnością jako must have wielu z was wymieni nieśmiertelną jarzynową. A gdyby tak obok jarzynowej postawić salaterkę z warstwową sałatką z jajkiem, ryżem i innymi pysznościami? Oczywiście sałatka warstwowa sprawdzi się także na każdą inną okazję, ponieważ jest przepyszna, dość szybka w wykonaniu (tyle, co gotuje się ryż i jajka) oraz zawiera łatwodostępne składniki. Co jest ważne? Odpowiedni układ warstw - składniki na przemian dopraw majonezem i ketchupem. 

Najlepsza sałatka na Wielkanoc - przepis

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • średni słoik ogórków konserwowych
  • 400 g szynki w kawałku
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • ketchup (ostry lub łagodny)
  • majonez
  • opcjonalnie: pół puszki konserwowego groszku

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. 
  2. Kiedy ryż stygnie, przygotuj resztę składników - jajka, szynkę oraz ogórki pokrój w kostkę podobnych rozmiarów, a cebulę posiekaj możliwie jak najdrobniej. 
  3. Przygotuj szklaną salaterkę i zacznij układać sałatkę warstwami. Zacznij od ryżu. Połowę ryżu wyłóż na dno i posmaruj ją cienką warstwą ketchupu.
  4. Następnie wyłóż połowę ogórków, na ogórki połóż szynkę i warstwę majonezu. Na majonezie ułóż resztę ryżu, dodaj cebulkę, resztę ogórków, cienką warstwę ketchupu, dwie łyżki majonezu i na wierzchu połóż jajka i posyp całość szczypiorkiem. Na każdą warstwę ryżu dodaj odrobinę pieprzu i soli.

Jeśli nie chcesz "bawić się" w układanie warstw, po prostu wymieszaj całość w salaterce - to nie wypłynie negatywnie na smak, a przecież finalnie i tak wymieszasz wszystko na talerzu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.