Więcej przepisów na pyszne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o sałatki na Wielkanoc, z pewnością jako must have wielu z was wymieni nieśmiertelną jarzynową. A gdyby tak obok jarzynowej postawić salaterkę z warstwową sałatką z jajkiem, ryżem i innymi pysznościami? Oczywiście sałatka warstwowa sprawdzi się także na każdą inną okazję, ponieważ jest przepyszna, dość szybka w wykonaniu (tyle, co gotuje się ryż i jajka) oraz zawiera łatwodostępne składniki. Co jest ważne? Odpowiedni układ warstw - składniki na przemian dopraw majonezem i ketchupem.
Najlepsza sałatka na Wielkanoc - przepis
Składniki:
- 250 g ryżu
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 niewielka czerwona cebula
- średni słoik ogórków konserwowych
- 400 g szynki w kawałku
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- ketchup (ostry lub łagodny)
- majonez
- opcjonalnie: pół puszki konserwowego groszku
Sposób wykonania:
- Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie i pozostaw do ostygnięcia.
- Kiedy ryż stygnie, przygotuj resztę składników - jajka, szynkę oraz ogórki pokrój w kostkę podobnych rozmiarów, a cebulę posiekaj możliwie jak najdrobniej.
- Przygotuj szklaną salaterkę i zacznij układać sałatkę warstwami. Zacznij od ryżu. Połowę ryżu wyłóż na dno i posmaruj ją cienką warstwą ketchupu.
- Następnie wyłóż połowę ogórków, na ogórki połóż szynkę i warstwę majonezu. Na majonezie ułóż resztę ryżu, dodaj cebulkę, resztę ogórków, cienką warstwę ketchupu, dwie łyżki majonezu i na wierzchu połóż jajka i posyp całość szczypiorkiem. Na każdą warstwę ryżu dodaj odrobinę pieprzu i soli.
Jeśli nie chcesz "bawić się" w układanie warstw, po prostu wymieszaj całość w salaterce - to nie wypłynie negatywnie na smak, a przecież finalnie i tak wymieszasz wszystko na talerzu.