Jeśli chodzi o przekąski na Wielkanoc, prym wiodą jajka w każdej postaci. Najczęściej przygotowujemy jajka z majonezem - bo proste i każdy lubi. Czasem pojawiają się także faszerowane pieczarkami lub tuńczykiem. Dziś jednak mamy dla was taki przepis, który zwróci uwagę i zachwyci każdego wielkanocnego gościa. Co powiesz na jajka i białą kiełbasę w jednym?
Gayvoronskaya_Yana /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na wielkanocne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Pewnie niektórzy z was słyszeli o jajkach po szkocku. To bardzo popularna przekąska, najczęściej serwowana w barach do piwa. Dziś jednak mamy wariację na temat tej przekąski i nie boimy nazwać się jej jajkami po polsku. Jak je zrobić, żeby goście zachwycili się ich smakiem podczas wielkanocnych spotkań? Jajka ugotuj na twardo - to po pierwsze. Następnie przygotuj surową białą kiełbasę. Reszta niżej w przepisie.
Najlepsze jajka na Wielkanoc - przepis
Składniki:
8-10 jajek ugotowanych na twardo lub półtwardo
600 g surowej białej kiełbasy
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz, majeranek (jeśli kiełbasa nie była dostatecznie doprawiona)
bułka tarta
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do głębokiego smażenia
opcjonalnie: posiekany koperek lub natka
Sposób wykonania:
Jajka na twardo obierz ze skorupek. Białą kiełbasę wyciśnij z osłonki i włóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ja na odrobinie oleju. Następnie dodaj do kiełbasy. Dodaj także przeciśnięty czosnek, musztardę i chrzan i w razie potrzeby sól, pieprz oraz majeranek.
Wyrób masę jak na kotlety mielone i kiedy uznasz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej lub dwie, jeśli masa jest wciąż niedostatecznie zbita.
Każde jajko dokładnie obtocz w masie mięsnej tak, by nawet kawałeczek białka nie był spod niej widoczny. Następnie obtocz je w bułce tartej i porządnie uklep, by bułka nie odpadała podczas smażenia.
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Jajka w białej kiełbasie smaż, aż będą złote i apetyczne. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują z sosem tatarskim.