Najlepsza przekąska na Wielkanoc? Nie z majonezem i nie faszerowane - podaj jajka w ten sposób, a goście będą zajadać

Jeśli chodzi o przekąski na Wielkanoc, prym wiodą jajka w każdej postaci. Najczęściej przygotowujemy jajka z majonezem - bo proste i każdy lubi. Czasem pojawiają się także faszerowane pieczarkami lub tuńczykiem. Dziś jednak mamy dla was taki przepis, który zwróci uwagę i zachwyci każdego wielkanocnego gościa. Co powiesz na jajka i białą kiełbasę w jednym?

Więcej przepisów na wielkanocne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pewnie niektórzy z was słyszeli o jajkach po szkocku. To bardzo popularna przekąska, najczęściej serwowana w barach do piwa. Dziś jednak mamy wariację na temat tej przekąski i nie boimy nazwać się jej jajkami po polsku. Jak je zrobić, żeby goście zachwycili się ich smakiem podczas wielkanocnych spotkań? Jajka ugotuj na twardo - to po pierwsze. Następnie przygotuj surową białą kiełbasę. Reszta niżej w przepisie. 

Najlepsze jajka na Wielkanoc - przepis

Składniki:

  • 8-10 jajek ugotowanych na twardo lub półtwardo
  • 600 g surowej białej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz, majeranek (jeśli kiełbasa nie była dostatecznie doprawiona)
  • bułka tarta
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do głębokiego smażenia
  • opcjonalnie: posiekany koperek lub natka

Sposób wykonania:

  1. Jajka na twardo obierz ze skorupek. Białą kiełbasę wyciśnij z osłonki i włóż do miski. 
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ja na odrobinie oleju. Następnie dodaj do kiełbasy. Dodaj także przeciśnięty czosnek, musztardę i chrzan i w razie potrzeby sól, pieprz oraz majeranek. 
  3. Wyrób masę jak na kotlety mielone i kiedy uznasz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej lub dwie, jeśli masa jest wciąż niedostatecznie zbita.
  4. Każde jajko dokładnie obtocz w masie mięsnej tak, by nawet kawałeczek białka nie był spod niej widoczny. Następnie obtocz je w bułce tartej i porządnie uklep, by bułka nie odpadała podczas smażenia. 
  5. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Jajka w białej kiełbasie smaż, aż będą złote i apetyczne. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. 
  6. Podawaj na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują z sosem tatarskim. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.