Chodzi za tobą chętka na coś słodkiego, a do cukierni daleko? Nic nie szkodzi, dziś mamy dla ciebie coś superpysznego - ciasto na szybko z owocami. Wystarczy, że wsypiesz składniki, które na pewno masz pod ręką do miski, raz-dwa wymieszasz i upieczesz. Efekt przejdzie twoje oczekiwania.
Bartosz Luczak /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Szybkie ciasto do weekendowej kawki to nasza słodka propozycja dla każdego, kto uważa, że "nie ma reki" do wypieków lub ceni sobie czas i prostotę. Ciasto jest puszyste, delikatne i naprawdę przepyszne, a jego wykonanie zajmuje tyle, co pójście do cukierni i z powrotem. Jak się do tego zabrać? Najlepiej już nastawiaj piekarnik.
Szybkie ciasto mieszane łyżką - przepis
Składniki:
3 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 500)
1 szklanka kefiru
ok. pół szklanki cukru
1 pełna łyżka cukru waniliowego
4 jajka
0,5 szklanki oleju roślinnego
2 pełne łyżki proszku do pieczenia
ulubione owoce (mogą być mrożone, ale wcześniej muszą się rozmrozić)
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Odpowiednio wcześniej wyjmij składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
Do innej miski wbij jajka, dodaj kefir, olej oraz oba cukry. Całość energicznie utrzyj. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Do roztartej masy partiami dodawaj mąkę i mieszaj tylko, aż składniki się połączą - zbyt długie mieszanie ciasta spowoduje, że straci swoja puszystość.
Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przelej ciasto i ułóż na wierzchu owoce (część możesz wcisnąć w ciasto).
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto mieszane piecz przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Wskazówka: Do tego ciasta możesz dodać także łyżkę ciemnego kakao, a zamiast owoców - kleksy marmolady.