• Link został skopiowany

Ciasto na szybko z tanich składników. Będzie puszyste jak obłoczek, a wystarczy zaledwie kilka ruchów łyżką

Chodzi za tobą chętka na coś słodkiego, a do cukierni daleko? Nic nie szkodzi, dziś mamy dla ciebie coś superpysznego - ciasto na szybko z owocami. Wystarczy, że wsypiesz składniki, które na pewno masz pod ręką do miski, raz-dwa wymieszasz i upieczesz. Efekt przejdzie twoje oczekiwania.
Szybkie ciasto na weekend
Bartosz Luczak /Shutterstock

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Szybkie ciasto do weekendowej kawki to nasza słodka propozycja dla każdego, kto uważa, że "nie ma reki" do wypieków lub ceni sobie czas i prostotę. Ciasto jest puszyste, delikatne i naprawdę przepyszne, a jego wykonanie zajmuje tyle, co pójście do cukierni i z powrotem. Jak się do tego zabrać? Najlepiej już nastawiaj piekarnik.

Szybkie ciasto mieszane łyżką - przepis

Składniki:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 500)
  • 1 szklanka kefiru
  • ok. pół szklanki cukru 
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego 
  • 2 pełne łyżki proszku do pieczenia
  • ulubione owoce (mogą być mrożone, ale wcześniej muszą się rozmrozić)
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Odpowiednio wcześniej wyjmij składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. 
  2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. 
  3. Do innej miski wbij jajka, dodaj kefir, olej oraz oba cukry. Całość energicznie utrzyj. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
  4. Do roztartej masy partiami dodawaj mąkę i mieszaj tylko, aż składniki się połączą - zbyt długie mieszanie ciasta spowoduje, że straci swoja puszystość.
  5. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przelej ciasto i ułóż na wierzchu owoce (część możesz wcisnąć w ciasto). 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto mieszane piecz przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Wskazówka: Do tego ciasta możesz dodać także łyżkę ciemnego kakao, a zamiast owoców - kleksy marmolady.

Więcej o: