• Link został skopiowany

Soczysty schab z kością? Odkryj ten przepis Grzegorza Zawieruchy na pieczone mięso. Glazura robi robotę!

Grzegorz Zawierucha to zwycięzca ósmej edycji programu Master Chef. Kucharz chętnie dzieli się różnymi recepturami i sprawdzonymi przepisami. Tym razem podczas jednego z wydarzeń zdradził, jak przygotować schab z kością w miodowej glazurze.
Soczysty schab z kością? Przepis Grzegorza Zawieruchy na pieczone mięso w miodowej glazurze
Fot. iStock/gbh007, instagram.com/grzesiek_zawierucha_masterchef
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Soczysty schab z kością to marzenie nie jednej gospodyni. Jednak mięso często staje się suche i twarde. Mistrz kuchni zdradza jak przyrządzić danie idealne na Wielkanoc. Grzegorz Zawierucha zdradza najlepszy przepis z dodatkiem miodu i musztardy.

Przepis Grzegorza Zawieruchy na schab w miodowej glazurze

Decydując się na przygotowanie pysznego schabu w pierwszej kolejności, należy zadbać o to, aby zakupione mięso było jak najlepszej jakości. W tym celu warto udać się do lokalnych sklepów firmowych usytuowanych nieopodal niewielkiej rzeźni. Wówczas mamy pewność, że produkt jest świeży i pozbawiony konserwantów.

Podczas jednego z wydarzeń zorganizowanych przez Związek Polskie Mięso jednym z gości był Grzegorz Zawierucha. Jak czytamy na portalu farmer.pl, kucharz podzielił się z uczestnikami wyjątkowym przepisem na schab z kością.

Składniki:

  • 4 kotleciki schabowe z kością,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • słodka papryka,
  • czosnek granulowany,
  • cebula w proszku,
  • suszony tymianek,
  • suszony rozmaryn,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Glazura miodowa:

  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka musztardy dijon,
  • łyżka oliwy z oliwek.
 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Schab z kością Grzegorza Zawieruchy. Sposób przygotowania

  1. Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Do miseczki wlej olej, wsyp wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie natrzyj dokładnie kotleciki. 
  4. Przygotuj miodową glazurę. 
  5. Połącz miód, musztardę, sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Wyciśnij ząbki czosnku.
  6. Na patelnię wlej olej i obsmaż schab w obu stron. 
  7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj kotleciki. Posmaruj dokładnie przygotowaną glazurą.
  8. Piecz w temperaturze 190 st. C przez 10 minut. Następnie blachę okryj folią aluminiową.
  9. Zmniejsz temperaturę o 140 stopni C. Piecz kolejne 10 minut.

Szef kuchni zaleca, aby po tym czasie sprawdzić temperaturę mięsa. Jeśli osiągnie wartość 64 stopni Celsjusza, to należy je wyciągnąć z piekarnika. Następnie odstawić, aż odpocznie.

Więcej o: