Zapomnij o mdłej jarzynowej. Przepis na sałatkę wielkanocną "z jajem" od Magdy Gessler

Sałatka jarzynowa to klasyka, jednak w te święta warto nieco zaszaleć w świątecznym menu. Magda Gessler zna doskonały patent na smaczny rarytas. Sałatka "z jajem" nie ma sobie równych, a wszystko dzięki prostym składnikom i grzybowemu dodatkowi, który doda obłędnego posmaku.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanocne sałatki to klasyka, z którą na próżno konkurować. Z okazji nadchodzących świąt szykujemy w domach swojskie, ale i fikuśne składniki, które w połączeniu dadzą np. klasyczną jarzynową lub inne warstwowe specjały. Magda Gessler radzi by postawić na prostotę, ale jednak nadać jej charakteru. 

Wielkanocna sałatka według Gessler. Zapomnij o włoszczyźnie 

Do Świąt Wielkanocnych pozostaje coraz mniej czasu, co za tym idzie, ruszają pełną parą przygotowania oraz poszukiwania idealnych przysmaków. Na tradycyjnym stole nie może zabraknąć babcinych przepisów, ale i wszystkim nam znanych łakoci jak jajka, żur, sałatki czy domowej roboty wypieki. Honorowe miejsce zajmują jednak zimne specjały takie jak jarzynowa czy gyros. Magda Gessler nie wyobraża obie jednak świątecznego stołu bez sałatki jajecznej z pieczarkowym twistem. 

Jak zdradza restauratorka bazowe składniki to podstawa, jednak sos z majonezu i musztardy to sekret perfekcyjnego efektu. Ten przepis gwarantuje niebo na talerzu, ale także zachwyt gości. Sałatka to element, który sprawia, że Magda Gessler czuje magię rodzinnych świąt. 

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Sałatka wielkanocna Magdy Gessler 

Składniki: 

  • 10 jajek,
  • 120 g pieczarek konserwowych,
  • pęczek cebuli dymki,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • 120 g majonezu (najlepiej domowego),
  • sałata lodowa lub masłowa, 
  • sól,
  • pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jaja ugotuj na twardo. 
  2. Połącz w misce majonez i musztardę francuską. Tak powstały sos dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj, aby całość była gładka i jednolita. 
  3. Ugotowane i wystudzone jajka obierz i delikatnie przekrój na pół.
  4. Umyte i osuszone liście sałaty ułóż estetycznie na talerz. Następnie poukładaj połówki jaj, które polej wcześniej przygotowanym sosem. 
  5. Na koniec wyłóż na składniki pieczarki odcedzone z zalewy, a całość posyp drobno posiekaną cebulą dymką. 
  6. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do podania - smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.