Przeurocze jajka wielkanocne z TikToka zrobią furorę na świątecznym stole. Wystarczy kilka cięć

Wielkanoc to czas, kiedy jemy mnóstwo jajek. Oczywiście smak jest bardzo ważny, ale jemy także oczami, dlatego dziś mamy dla was prawdziwy jajeczny hit. Jajo-zajączki z TikToka nie tylko będą świetnie smakować, ale także uroczo zaprezentują się na wielkanocnym stole. Wystarczy zaledwie kilka cięć nożem.

Więcej przepisów na jajka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc to czas jajek w każdej postaci. W święta zajadamy się tradycyjnymi jajkami w majonezie, nierzadko robimy jajka faszerowane i zawsze szybko znikają ze stołu. Dziś jednak pokażemy wam wielkanocne jajka w zupełnie innej formie, po które chętnie sięgnie nawet największy niejadek. Takich to aż szkoda jeść.

TikTok oszalał na punkcie jajek, które za pomocą kilku ruchów nożem zyskują przeuroczy wygląd zajączków. Autor kanału ideatimes pokazał, jak w prosty sposób przerobić zwykłe jajka na twardo w coś ekstra. Będą silną konkurencją dla innych jajecznych specjałów, a dodatkowo pięknie przystroją stół i wywołają uśmiech na twarzach gości. Sposób wykonania jest banalny i nie ma w tym nic skomplikowanego - potrzebujesz kilku jajek ugotowanych na twardo, ostrogo noża i opcjonalnie ziarenka czarnuszki, by zrobić oczka i nosek. 

Przeurocze jajka z TikToka
Przeurocze jajka z TikToka ideatimes /TikTok

Przeurocze jajo-zajączki

Sposób wykonania:

  1. Jajko ugotowane na twardo obierz ze skorupek. Postaraj się, by na jajku nie było zadrapań.
  2. Za pomocą noża odkrój plaster jajka (bez żółtka) z dłużej strony tak, by jajko mogło stać.
  3. Zrób dwa nacięcia, jedno na górze jajka, drugie na dole. 
  4. Z odkrojonego plastra wytnij niewielki trójkąt. Następnie wybrakowany plaster włóż "uszami" do góry w jedno z nacięć, natomiast trójkącik włóż w drugi, który będzie ogonkiem. 
  5. Doklej z przodu jajka oczka i nosek. Tak przygotowane jajo-zajączki ułóż na półmisku wyłożonym warzywami lub domowym sosem tatarskim. 

Wskazówka: W podobny sposób możesz udekorować jajka warzywami. W nacięcie możesz włożyć kawałki szczypiorku lub plastry rzodkiewki.

Więcej o: