Zrób wielkanocny dodatek rodem z lat 90. i przywróć wspomnienia! Ten sos do jajek będzie sztosem

Jajka faszerowane to jedna z głównych przystawek na Wielkanoc. Jednak, aby były udane, smak najlepiej podkreśli sos tatarski domowej roboty. Tradycyjny przepis jest prosty i nie zabiera dużo czasu. Przygotujesz go bez względu na poziom umiejętności kulinarnych.
Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Sos tatarski do jajek to pyszny dodatek, który w latach 90. był kultowym produktem. Wówczas w niemal każdym domu można było znaleźć choćby jeden słoiczek z przepysznym kremowym smakołykiem. Dziś ponownie wraca do łask. Przygotuj tradycyjną, domową wersję i przywróć dawne wspomnienia.

Sos tatarski. Przepis tradycyjny z lat 90.

Tradycyjny sos tatarski jest delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty w smaku. Wykorzystanie go podczas Świąt Wielkanocnych nie musi ograniczać się wyłącznie do jajek faszerowanych. Dawniej sos tatarski kładziono także na kanapki z wędliną, dzięki czemu przekąska nabierała zupełnie nowego charakteru. Jak przyrządzić idealną wersję z lat 90.? Wykorzystaj poniższy przepis.

Składniki:

  • 2 ogórki kiszone,
  • garść marynowanych grzybów (mogą być pieczarki),
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Tradycyjna wersja sosu tatarskiego zawierała domowe składniki. Dlatego w kompozycji lądowały leśne grzyby marynowane lub kiszone ogórki, które zostały z przyrządzanej sałatki jarzynowej. Sklepowe wersje zazwyczaj posiadają marynowane pieczarki.

Sos tatarski do jajek. Przepis krok po kroku

  1. Grzyby i ogórki posiekaj w bardzo drobniutkie cząstki i wrzuć do miski.
  2. Dodaj majonez i przyprawy.
  3. Wymieszaj i gotowe.
  4. Przed podaniem trzymaj w lodówce. Schłodzony sos tatarski smakuje dużo lepiej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sos tatarski na Wielkanoc. Przygotuj jajka faszerowane

Proste jajka faszerowane to idealne rozwiązanie kiedy poszukujemy sycącej przekąski na wielkanocny stół. Wystarczy, że wykorzystasz poniższy przepis. 

  • 5 jajek,
  • 2 łyżki sosu tatarskiego,
  • pieprz cayenne (można pominąć),
  • świeży koper.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą. Obierz ze skorupki, opłucz.
  2. Przekrój na połówki. Wyciągnij żółtka i wrzuć je do miseczki. Dodaj sos tatarski. Wymieszaj.
  3. Farszem wypełnij białka jajek. 
  4. Na wierzch posyp pieprz cayenne i połóż gałązki świeżego kopru. 

Smacznego!

Więcej o: