Więcej przepisów na przepyszne serniki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sernik królewski ma same zalety, a oprócz smaku i łatwości wykonania jest jeszcze jedna: długo pozostaje świeży, nie obsycha i najlepiej smakuje po 2-3 dniach, zatem śmiało możesz go zrobić kilka dni przed świętami bez obawy, że coś mu się stanie (chyba że magicznie zniknie). Dodatek miąższu z laski wanilii sprawi, że ciasto będzie jeszcze pyszniejsze i uwodzić zacznie już samym zapachem. Chcesz w Wielkanoc rozpieścić swoich bliskich? Obok babki i mazurka postaw sernik królewski - to będzie bajka.
Sernik królewski - przepis
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego (może być już zmielony). Ciasto najlepiej wychodzi na tłustym, ale możesz użyć także półtłustego
- 4 większe jajka
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 laska wanilii
- płaska łyżeczka cukru waniliowego
- pół szklanki cukru (możesz dodać więcej, jeśli lubisz słodsze ciasta)
Składniki na kakaowe ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
- 1 kostka zimnego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania ciasta kakaowego. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i resztę składników. Energicznie zagnieć ciasto i kiedy będzie już jednolite, podziel je na dwa kawałki. Każdy owiń folią i odłóż do lodówki, by się schłodziło.
- Po godzinie wyjmij jedną kulkę ciasta z lodówki i odrywając kawałki, układaj je na dnie blaszki do pieczenia wyłożonej papierem. Spód powinien mieć jednakową grubość. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut.
- Kiedy blat się piecze, przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło włóż do miski i za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj je na puch, stopniowo dodając cukier oraz cukier waniliowy.
- Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku, następnie dodaj proszek budyniowy oraz miąższ z laski wanilii. Na koniec stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj zmielony twaróg.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją do masy serowej. Delikatnie wymieszaj i przełóż masę na podpieczony blat (powinien być delikatnie przestudzony).
- Z lodówki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad formą z ciastem. Skrawki ciasta powinny równomiernie pokrywać masę serową.
- Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 40-45 minut. Upieczony sernik pozostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Wskazówka: Zamiast laski wanilii możesz użyć waniliowej pasty - na pewno dużo łatwiej będzie dostać ją w sklepie, niż laskę.