Tego ciasta nie może zabraknąć na Wielkanoc. Sernik królewski to klasyka, którą podrasujesz jednym dodatkiem

Sernik królewski to ciasto, które niezmiennie zachwyca wszystkich smakiem i eleganckim wyglądem. W przeciwieństwie do innych serników sernik królewski powinien mieć zbitą, ale kremową i wilgotną masę serową. Jeden dodatek sprawi, że będzie pyszniejsza i cudownie pachnąca. Chodzi o prawdziwą wanilię. Z takim ciastem Wielkanoc będzie jeszcze pyszniejsza.

Więcej przepisów na przepyszne serniki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sernik królewski ma same zalety, a oprócz smaku i łatwości wykonania jest jeszcze jedna: długo pozostaje świeży, nie obsycha i najlepiej smakuje po 2-3 dniach, zatem śmiało możesz go zrobić kilka dni przed świętami bez obawy, że coś mu się stanie (chyba że magicznie zniknie). Dodatek miąższu z laski wanilii sprawi, że ciasto będzie jeszcze pyszniejsze i uwodzić zacznie już samym zapachem. Chcesz w Wielkanoc rozpieścić swoich bliskich? Obok babki i mazurka postaw sernik królewski - to będzie bajka. 

Sernik królewski - przepis

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (może być już zmielony). Ciasto najlepiej wychodzi na tłustym, ale możesz użyć także półtłustego
  • 4 większe jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru (możesz dodać więcej, jeśli lubisz słodsze ciasta)

Składniki na kakaowe ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 1 kostka zimnego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kakaowego. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i resztę składników. Energicznie zagnieć ciasto i kiedy będzie już jednolite, podziel je na dwa kawałki. Każdy owiń folią i odłóż do lodówki, by się schłodziło. 
  2. Po godzinie wyjmij jedną kulkę ciasta z lodówki i odrywając kawałki, układaj je na dnie blaszki do pieczenia wyłożonej papierem. Spód powinien mieć jednakową grubość. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut.
  3. Kiedy blat się piecze, przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło włóż do miski i za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj je na puch, stopniowo dodając cukier oraz cukier waniliowy.
  4. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku, następnie dodaj proszek budyniowy oraz miąższ z laski wanilii. Na koniec stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj zmielony twaróg. 
  5. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją do masy serowej. Delikatnie wymieszaj i przełóż masę na podpieczony blat (powinien być delikatnie przestudzony).
  6. Z lodówki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad formą z ciastem. Skrawki ciasta powinny równomiernie pokrywać masę serową. 
  7. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 40-45 minut. Upieczony sernik pozostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. 

Wskazówka: Zamiast laski wanilii możesz użyć waniliowej pasty - na pewno dużo łatwiej będzie dostać ją w sklepie, niż laskę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.