Jak przygotować pyszne faszerowane jajka z sosem tatarskim? Siostra Anastazja zdradza przepis idealny na Wielkanoc

Bez jajek nie ma Wielkanocy. Niezależnie od tego czy lubimy te z majonezem, faszerowane lub ugotowane na twardo w żurku, są one nieodłączną częścią wielkanocnego stołu. Siostra Anastazja jak przygotować znakomite jaja nadziewane z sosem tatarskim. Nikt nie odmówi dokładki tych pyszności.

Faszerowane jajka zna każdy. Gospodynie często przygotowują je na wielkanocne stoły, jednak ten przepis jest nieco inny niż wszystkie. Siostra Anastazja zdradza, że znakomity smak farszu warto dodatkowo podbić sosem. Oczywiście nie byle jakim, tylko domowym sosem tatarskim.

Składniki na jajka faszerowane:

  • 6 średnich jaj,
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos tatarski:

  • 1 słoik majonezu (500 ml),
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • pół słoika groszku zielonego,
  • 1 słoik pieczarek marynowanych,
  • natka pietruszki lub szczypiorek,
  • opcjonalnie kwaśna śmietana i musztarda.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jak przygotować nadziewane jajka z sosem? To bajecznie proste

Jajka gotujemy na twarde, a następnie przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skorupek. Ten sposób pomaga łatwiej się ich pozbyć. Następnie obrane jajka przekrawamy na pół i z połówek wyciągamy żółtka. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z żółtkami oraz śmietaną. Farsz warto doprawić solą i pieprzem według własnego uznania. Wyżłobione połówki jaj nadziewamy i układamy na półmisku.  

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Podobnie siekamy również pieczarki, które warto podsmażyć na suchej patelni lub odrobinie masła. Usmażone pieczarki łączymy z ogórkiem oraz odcedzonym z zalewy groszkiem. Do warzyw dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy. Jeśli smak sosu jest zbyt intensywny, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub musztardy. Sos tatarski doprawiamy solą oraz pieprzem, a na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. 

Ułożone na półmisku nadziewane jajka polewamy sosem tatarskim i ozdabiamy pozostałym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Będą smakować wyśmienicie. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.