Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Babka wielkanocna jest prostym ciastem. Jednak nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy oczekiwali. Dlatego warto wykorzystać prosty przepis z kilku składników. Dzięki temu będzie krucha i delikatna.
Przepis na babkę wielkanocną. Tradycyjna receptura
Babka piaskowa na Wielkanoc pachnie wyjątkowo. To tradycyjne ciasto można podawać zarówno z lukrem jak i cukrem pudrem. Najważniejsza jest jednak konsystencja. Udana babka wielkanocna powinna być puszysta, lekka i delikatna. Jednak czasem zdarza się, że wychodzi zakalec. Dlatego warto w pierwszej kolejności wyjąć z lodówki wcześniej niezbędne produkty, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Składniki:
- 500 g mąki tortowej,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 160 g cukru,
- sok i skórka z jednej cytryny,
- 150 ml oleju,
- 2 łyżeczki do pieczenia,
- cukier waniliowy.
Lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 3 łyżki gorącej wody,
- duża cytryna.
Dodatkowo:
- forma do pieczenia o średnicy 25 cm,
- masło lub olej,
- bułka tarta.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wielkanocna babka piaskowa. Sposób przygotowania
- Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy sok, usuwamy pestki. Ścieramy skórkę.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, wsypujemy cukier puder.
- Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo olej. Mąkę przesiewamy i dodajemy do jajek, wsypujemy proszek do pieczenia. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy, wykonując jednolite ciasto.
- Foremkę o średnicy około 25 cm smarujemy masłem lub olejem, oprószamy bułką tartą.
- Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku 180 st. C przez około 50 minut w opcji góra dół.
- Upieczoną babkę piaskową wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż przestygnie.
- Następnie wyciągamy ciasto i kładziemy na dużym talerzu.
- Przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny oraz gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja. Polewamy babkę wielkanocną.