Babka wielkanocna. Najłatwiejszy przepis na puszyste ciasto. Wystarczy kilka prostych składników

Babka piaskowa to obowiązkowy element każdej Wielkanocy. Jednak kiedy rzadko pieczemy dane ciasto, szybko zapominamy jak je przygotować. Najlepiej sięgnąć po prosty przepis. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu i unikniemy zakalca.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Babka wielkanocna jest prostym ciastem. Jednak nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy oczekiwali. Dlatego warto wykorzystać prosty przepis z kilku składników. Dzięki temu będzie krucha i delikatna.

Przepis na babkę wielkanocną. Tradycyjna receptura

Babka piaskowa na Wielkanoc pachnie wyjątkowo. To tradycyjne ciasto można podawać zarówno z lukrem jak i cukrem pudrem. Najważniejsza jest jednak konsystencja. Udana babka wielkanocna powinna być puszysta, lekka i delikatna. Jednak czasem zdarza się, że wychodzi zakalec. Dlatego warto w pierwszej kolejności wyjąć z lodówki wcześniej niezbędne produkty, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek,
  • 160 g cukru,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • 150 ml oleju,
  • 2 łyżeczki do pieczenia,
  • cukier waniliowy.

Lukier:

  • 200 g cukru pudru,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • duża cytryna.

Dodatkowo:

  • forma do pieczenia o średnicy 25 cm,
  • masło lub olej,
  • bułka tarta.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wielkanocna babka piaskowa. Sposób przygotowania

  1. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy sok, usuwamy pestki. Ścieramy skórkę.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, wsypujemy cukier puder. 
  3. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo olej. Mąkę przesiewamy i dodajemy do jajek, wsypujemy proszek do pieczenia. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy, wykonując jednolite ciasto.
  4. Foremkę o średnicy około 25 cm smarujemy masłem lub olejem, oprószamy bułką tartą.
  5. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku 180 st. C przez około 50 minut w opcji góra dół.
  6. Upieczoną babkę piaskową wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż przestygnie. 
  7. Następnie wyciągamy ciasto i kładziemy na dużym talerzu.
  8. Przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny oraz gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja. Polewamy babkę wielkanocną.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.