Ania Starmach gotuje tę zupę za grosze. Rosół i pomidorowa nie mają z nią żadnych szans

Zupa to danie, które robi się szybko, a smakiem nie odstaje od innych, treściwszych potraw. Ania Starmach pokazała, jak zrobić zupę ziemniaczaną, która jest smaczna i tania w wykonaniu. Większość rzeczy z pewnością znajdziesz już w swojej kuchni.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

W wielu domach zupa jest obowiązkowym elementem każdego obiadu. Jednak codzienne jedzenie rosołu czy pomidorowej może się w końcu znudzić. Aby trochę urozmaicić domowe menu, warto poznać nowe receptury, które zaskoczą wszystkich. Ania Starmach postanowiła podzielić się przepisem na błyskawiczną zupę ziemniaczaną. Jest prostą propozycją, która zapełni żołądek na długi czas. Aby ją zrobić, potrzebujesz ziemniaków, cebuli, pietruszki, selera i czosnku. Wszystko to dopełnione jest słodką śmietanką i zblendowane na jednolitą masę. Wierzch udekorowany jest podsmażonym boczkiem, posiekaną natką pietruszki oraz domowymi grzankami. Grzanki możesz wykonać samodzielnie, wykorzystując czerstwy chleb oraz dostępne przyprawy. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach.

Przepis na zupę ziemniaczaną Ani Starmach

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 1.2 l bulionu,
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 5 plastrów boczku,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.
  • grzanki.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, cebulę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku rozpuść łyżkę masła i podsmaż na niej wszystkie warzywa. Po kilku minutach zalej wszystko bulionem i gotuj około 25 minut do miękkości.
  3. Po tym czasie zmiksuj całość na gładko za pomocą blendera. Dodaj również śmietankę, sól, pieprz i zamieszaj.
  4. Boczek pokrój w cienkie plastry i podsmaż je na suchej patelni. Powinny stać się zarumienione i chrupiące. Natkę pietruszki przemyj i posiekaj.
  5. Gorącą zupę podawaj z ziołami, boczkiem i domowymi grzankami zrobionymi z czerstwego chleba.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: