Takiego chleba nie znajdziesz w sklepie. Podaj go z babcinymi powidłami, a uwolnisz jego pełny smak

Chleb to produkt, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie codziennego funkcjonowania. Pasuje do zup, mięs, a najczęściej podaje się go w formie kanapek. Jednak tak przygotowany rzadko bryluje na stołach. Kilka łyżek tego składnika nadaje mu wyjątkowości.
Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Chleb, jaki znamy, nie wyróżnia się zazwyczaj niczym szczególnym. Robi się go przeważnie bez żadnych dodatków, a jeśli już się coś w nim znajduje, to są to suszone owoce lub nasiona. Przepis, który przedstawiamy nieco różni się od tego tradycyjnego. Przede wszystkim to pieczywo przyrządzane jest na słodko. Dodatek miodu czy esencji waniliowej bardzo mocno się do tego przyczynia. Dodatkowo można w nim znaleźć kakao, a także kawałki czekolady. Przygotowania go w ten sposób sprawia, że najlepiej podawać go z dodatkiem powideł lub słodkich smarowideł.

Przepis na chlebek czekoladowy

Składniki na zaczyn:

  • 2 łyżki zakwasu na chleb,
  • ¼ szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki letniej wody.

Sposób przygotowania:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka letniej wody,
  • 5 łyżek miodu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 5 łyżek kakao,
  • pół łyżeczki suchych drożdży,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie chlebka zacznij od przyrządzenia zaczynu. Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie z sobą wymieszaj. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc.
  2. Do drugiej dużej miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól, kakao, a także miód. Wlej również ekstrakt waniliowy i wodę. Całość dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj przygotowany zaczyn. Wyrabiaj za pomocą miksera przez około 10 minut.
  3. Czekoladę drobno posiekaj i również umieść ją w gotowej masie. Wymieszaj i odstaw całość na około 2 godziny do lekkiego wyrośnięcia. Najlepiej przykryć miskę czystą ścierką lub folią aluminiową.
  4. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę, która jest lekko oprószona mąką i delikatnie zagnieć. Następnie tak gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i odstaw na kolejną godzinę.
  5. Do piekarnika wstaw naczynie wypełnione wodą i nastaw go do 200°C. Przygotowaną formę włóż do ciepłego urządzenia i piecz przez około 40 minut. Po wypieczeniu pozostaw chleb w piekarniku na około 1 godzinę do przestudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: