Gdy rodzina zobaczy takie danie szczęka sama im opadnie. Podawane prosto z piekarnika robi wrażenie

To danie to nie tylko oryginalna propozycja śniadaniowa. Można je jeść o każdej porze dnia i nocy, a to dzięki uniwersalnym składnikom. Jednak połączone wszystkie razem i zapieczone tworzą wyjątkową potrawę, której nie da się odmówić. Ty tylko pokrój, nadziej, a resztę zrobi piekarnik.
Zobacz wideo Papryka faszerowana kurczakiem

Okres wiosenny kojarzy się wszystkim z kolorowymi warzywami i owocami. Można je znaleźć na każdym targu i sklepie, a wykonane z nich potrawy są naprawdę pyszne. Propozycją, która idealnie pasuje do opisu wiosennego dania jest nadziewana papryka. Jej wnętrze można dowolnie modyfikować, lecz my przedstawiamy wersję z jajkiem. Tak zrobiona może być sycącą śniadaniową propozycją, lecz także dobrze się sprawdzi jako dodatek do obiadu. Przygotowaną paprykę należy włożyć do piekarnika, gdzie dzieje się magia. To właśnie to urządzenie wydobędzie prawdziwy aromat, a składniki dokładnie się z sobą połączą.

Przepis na jajka zapiekane w papryce

Składniki

  • 3 duże papryki,
  • mozzarella,
  • 6 jajek,
  • 6 plastrów wędliny,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • świeży szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Paprykę umyj pod bieżącą wodą i podziel na pół. Usuń gniazda nasienne i dokładnie oczyść.
  2. Kawałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posyp solą i pieprzem. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  3. W tym czasie przemyj i posiekaj szczypiorek. Zetrzyj również żółty ser na tarce o grubych oczkach. Szynkę i mozzarellę pokrój w kostkę.
  4. Gdy papryka lekko się podpiecze pozostaw ją do lekkiego przestudzenia. Następnie na spodzie każdej jej części wyłóż mozzarellę, szczypiorek oraz wbij jajko. Górę posyp solą i pieprzem.
  5. Na wierzch połóż szynkę oraz starty żółty ser. Tak przygotowane papryki ponownie włóż do piekarnika o temperaturze 180°C i piecz przez około 25-30 minut. Przez ten czas jajko powinno się ładnie podpiec.
  6. Po wyjęciu oprósz wierzch posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA