Nie możesz domyć ulubionej patelni? Ta domowa pasta zadziała lepiej niż niejeden silny detergent ze sklepu

Na nic zdaje się wielogodzinne szorowanie, używanie szczotek drucianych i silnych detergentów, których producenci obiecują cuda? To jeszcze nie powód, by brudną patelnię spisywać na straty. Wiele gospodyń chwali sobie domową pastę, którą przygotujesz w kilka minut. Z jej pomocą odnowisz wszystkie stare garnki i patelnie.

Czyszczenie patelni z nagromadzonego brudu i przypalonego tłuszczu nie należy do najłatwiejszych zadań. Aby usunąć zanieczyszczenia nie trzeba jednak nadwyrężać sił i godzinami szorować naczynia druciakiem. Domowe sposoby radzą sobie z tym doskonale, a przy okazji są o wiele zdrowsze niż silne chemikalia do zdobycia na sklepowych półkach. 

Zobacz wideo Czyścimy zlew i rury domowym (i skutecznym) sposobem

Ekologiczna pasta czyszcząca... do wszystkiego

Ogromną zaletą pasty czyszczącej z sody oczyszczonej jest fakt, że zawiera same naturalne składniki i nie jest silnym detergentem, który mógłby negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jest to tym bardziej ważne gdy czyścimy patelnie, garnki lub inne przedmioty kuchenne. Pastę śmiało można przygotować na zapas i trzymać w szczelnie zamykanym słoiczku, dzięki czemu domowy środek do czyszczenia zawsze będzie pod ręką. Potrzebne będą:

  • 140 g sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki płatków mydlanych,
  • 5-6 łyżek wody.

Można dodać również kilka kropel ulubionego olejku eterycznego, jednak nie jest to konieczne. Sodę oraz płatki mydlane wsypujemy do głębokiej miski i dolewamy do nich wodę. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż do uzyskania konsystencji pasty. Gotową miksturę wystarczy przelać do czystego, wyparzonego słoika ze szczelną zakrętką. Wystarczy odrobina domowego specyfiku nałożona na szorstką gąbkę, a brud ze spodu patelni będzie już jedynie przykrym wspomnieniem.

Zamiast pasty przyda się ten sos

Innym skutecznym sposobem na pozbycie się zabrudzeń ze spodu patelni jest użycie... ketchupu. Sos wystarczy nanieść na zabrudzenia i jego grubą warstwę zostawić na kilkanaście minut. Zawarty w ketchupie delikatny kwas octowy świetnie poradzi sobie z przypalonym tłuszczem i trudnymi do umycia plamami. Po upływie tego czasu należy użyć szorstkiej strony gąbki i doczyścić patelnię. Będzie wyglądać jak nowa!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.