Idealna marynata do mięsa na grilla? Poznaj trzy kompozycje: do karkówki, żeberek i skrzydełek

Idealna marynata do mięsa na grilla powinna łączyć ze sobą różne nuty smakowe. Istotne jest również to, aby nie przyćmić naturalnego charakteru mięsa i jego aromatu. Dlatego przygotowaliśmy trzy kompozycje, które sprawdzą się do karkówki, skrzydełek oraz żeberek.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Sezon na grilla w pełni. Kiedy planujesz spotkanie z rodziną, czy relaks w gronie przyjaciół często stawiasz na dania z mięsem. Wówczas podstawą jest dobra marynata, która podkreśli smak potrawy i nada jej wyjątkowy charakter. Wypróbuj nasze przepisy, które możesz zastosować do karkówki, skrzydełek, czy żeberek.

Marynata do mięsa na grilla. Ważne są nie tylko przyprawy

Pieczenie mięsa na grillu wymaga odpowiedniego przygotowania. Pierwszym i podstawowym krokiem jest przyrządzenie właściwej marynaty. Niestety zdarza się, że mimo wszelkich chęci ostatecznie mięso jest za słodkie, zbyt szybko się przypala, dodatki zdominowały smak wieprzowiny lub drobiu. Dlatego tak istotne są proporcje. Nasze marynaty do mięsa na grilla przydadzą się bez względu na to, jakie pyszności zamierzasz przyrządzić.

Marynata do karkówki:

  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka miodu,
  • łyżka ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki oregano,
  • łyżka sproszkowanego czosnku,
  • łyżka sproszkowanej cebuli,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • pieprz cayenne (opcjonalnie).

Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Do miski wlej ocet, miód, sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj. Włóż karkówkę pokrojoną w plastry i dokładnie wymaceruj mięso. Przykryj szczelnie folią spożywczą i dostaw do lodówki na co najmniej dwie godziny lub najlepiej na całą noc.

Prosta marynata do kurczaka na grilla

W przypadku drobiu warto korzystać z niego delikatniejszej kompozycji ziół i przypraw. Dlatego jeśli szukasz marynaty do skrzydełek na grilla lub do szaszłyków nasza propozycja będzie idealnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka miodu,
  • łyżka curry,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Postępuj tak jak w przypadku marynaty do karkówki. Połącz wszystkie składniki i dokładnie pokryj mięso. Następnie odstaw do lodówki na kilka godzin. Możesz dodać nieco sproszkowanego czosnku, jednak nie więcej niż jedną łyżeczkę.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Marynata do żeberek. Smaczna propozycja na grilla

Choć podczas grilla najczęściej serwowana jest kiełbaska, karkówka, czy szaszłyki, to jednak żeberka są wyjątkowo smaczną propozycją. Wszystko za sprawą tłuszczyku, który nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Marynata do żeberek powinna zawierać określone dodatki.

Składniki:

  • łyżka ketchupu,
  • łyżka sosu BBQ,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka ziaren gorczycy,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Do miski włóż oczyszczone i osuszone żeberka podzielone na mniejsze części. Wlej ketchup, sos BBQ, musztardę i miód. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.