Rozgniótł ziemniaki szklanką, doprawił i zapiekł. Smashed potatoes to hit idealny do obiadu i na grilla

Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych, a jednocześnie najbardziej lubianych warzyw i wydawać by się mogło, że zrobiliśmy z nich już wszystko. Nic bardziej mylnego. Ten kucharz zademonstrował nowy sposób na podawanie ziemniaków. Są doskonale przyprawione i chrupiące.

Można pokusić się o stwierdzenie, że ziemniaki są pyszne w każdej formie. Ten przepis jedynie dowodzi, że to prawda. Szymon Czerwiński, finalista piątej edycji programu MasterChef, podzielił się w mediach społecznościowych przepisem na gniecione ziemniaki, zapiekane z serem i boczkiem. Geniusz tej przekąski tkwi w jej prostocie. Nie potrzeba wiele składników, ani kilku godzin przy kuchennym blacie, by w domowym zaciszu wyczarować smakowite i chrupiące smashed potatoes.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Składniki:

  • ok. 12 średniej wielkości ziemniaków młodych,
  • suszony czosnek niedźwiedzi,
  • 150 g żółtego sera,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • sól i pieprz.

Pamiętaj, by dobrze rozgnieść ziemniaki. Oszalejesz na ich punkcie

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy je i przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Każdego ziemniaka mocno zgniatamy szklanką lub wałkiem. Rozgniecione powinny mieć około centymetra grubości. Wszystkie ziemniaki posypujemy solidną warstwą czosnku niedźwiedziego oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim każdego rozgniecionego i dobrze doprawionego ziemniaka, a na wierzch wykładamy pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony. Tak przygotowane smashed potatoes wkładamy do rozgrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika (grzanie góra dół) i pieczemy przez około 30 minut. Ziemniaki będą po tym czasie rumiane i chrupiące. Najlepiej podawać je ze świeżym, domowym sosem czosnkowym. Smashed potatoes będą wyśmienitym dodatkiem do grillowanego mięsa. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.