Marynata do kurczaka na grilla? Ten składnik sprawi, że mięso nie będzie twarde i suche

Majówka 2023 w pełni. Jeśli jeszcze nie organizowałeś grillowej uczty, bardzo możliwe, że właśnie zastanawiasz się jak przygotować mięso. Koniecznie zacznij od odpowiedniej kompozycji ziół. Marynata do kurczaka na grilla, do skrzydełek, czy karkówki sprawi, że uzyskasz mięciutkie i soczyste przekąski.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Marynata do skrzydełek na grilla, czy karkówki lub innego rodzaju mięsa wcale nie musi się różnić. Kiedy planujesz przyrządzić wiele różnych przekąsek, możesz przygotować jedną kompozycję. Warto sięgnąć po zakwas z ogórków kiszonych. Ten jeden składnik odmieni smak i charakter potrawy.

Marynata do karkówki lub kurczaka. Grill pełen mięsa

Grillowanie to w naszym kraju wręcz sport narodowy. Wystarczy odrobina słońca i nieco jedzenia, a już wokół rusztu gromadzi się rodzinka i znajomi. Choć z pewnością wśród gości znajdą się zwolennicy wegetariańskich potraw, to jednak odrobina mięsa może ucieszyć pozostałych. Dlatego, aby szaszłyki, karkówka, lub skrzydełka z kurczaka na grillu mogły być pyszne, niezbędna jest marynata. Kluczowy dodatek stanowi sok z kiszonych ogórków. To on sprawi, że mięso stanie się soczyste w środku, miękkie i delikatne. Dla zachowania równowagi smakowej dodaj nieco miodu.

Składniki:

  • 4 łyżki soku z kiszonych ogórków,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 łyżeczki oregano,
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku,
  • sól (opcjonalnie),
  • pieprz cayenne,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • łyżeczka tymianku.

Pieprz cayenne jest bardzo pikantną przyprawą, dlatego warto na początku wsypać zaledwie szczyptę lub dwie, aby każdy mógł spróbować przyrządzonych potraw. Tymianek warto przed dodaniem wsypać do moździerza i dokładnie rozetrzeć. Wówczas uwolnimy niezwykły aromat, który podkreśli smak mięsa. Pamiętaj, że sos sojowy jest słony, dlatego, zanim dodasz sól, upewnij się, że jest ona konieczna.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Marynata do skrzydełek na grilla i nie tylko. Sposób przygotowania

  1. Do miski wlej sok z kiszonych ogórków miód i sos sojowy.
  2. Wsyp wszystkie zioła. Dokładnie wymieszaj.
  3. Mięso wrzuć do wysokiego naczynia. Zalej marynatą.
  4. Dokładnie wymaceruj karkówkę, skrzydełka z kurczaka lub inne mięsko.
  5. Odstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.