Marynata do skrzydełek na grilla, czy karkówki lub innego rodzaju mięsa wcale nie musi się różnić. Kiedy planujesz przyrządzić wiele różnych przekąsek, możesz przygotować jedną kompozycję. Warto sięgnąć po zakwas z ogórków kiszonych. Ten jeden składnik odmieni smak i charakter potrawy.
Grillowanie to w naszym kraju wręcz sport narodowy. Wystarczy odrobina słońca i nieco jedzenia, a już wokół rusztu gromadzi się rodzinka i znajomi. Choć z pewnością wśród gości znajdą się zwolennicy wegetariańskich potraw, to jednak odrobina mięsa może ucieszyć pozostałych. Dlatego, aby szaszłyki, karkówka, lub skrzydełka z kurczaka na grillu mogły być pyszne, niezbędna jest marynata. Kluczowy dodatek stanowi sok z kiszonych ogórków. To on sprawi, że mięso stanie się soczyste w środku, miękkie i delikatne. Dla zachowania równowagi smakowej dodaj nieco miodu.
Składniki:
Pieprz cayenne jest bardzo pikantną przyprawą, dlatego warto na początku wsypać zaledwie szczyptę lub dwie, aby każdy mógł spróbować przyrządzonych potraw. Tymianek warto przed dodaniem wsypać do moździerza i dokładnie rozetrzeć. Wówczas uwolnimy niezwykły aromat, który podkreśli smak mięsa. Pamiętaj, że sos sojowy jest słony, dlatego, zanim dodasz sól, upewnij się, że jest ona konieczna.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.