-
Haps
-
Jak przygotować
- Bardziej puszystego ciasta nie da się zrobić. Bez m±ki i proszku do pieczenia, a dalej kochaj± je tłumy
Bardziej puszystego ciasta nie da się zrobić. Bez m±ki i proszku do pieczenia, a dalej kochaj± je tłumy
Słodki i puszysty biszkopt poż±dany jest przez wielu. Jednak pomimo wielu przepisów i metod nie zawsze on wychodzi. Znana kucharka pokazała, jak można go zrobić bez większego wysiłku. Co ciekawe nie użyła m±ki, sody, ani proszku do pieczenia. Pomimo to ciasto wyszło pierwsza klasa.
Zobacz wideo Szarlotka królewska
Można pomyśleć, że przygotowanie ciasta, które będzie lekkie, miękkie i puszyste może dokonać tylko prawdziwy cukiernik. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że możesz zrobić je samodzielnie w domu. Wystarczy, że wykorzystasz przepis znanej kucharki Kingi Paruzel. To właśnie ona pokazała, jak bez użycia mąki, drożdży, czy proszku do pieczenia wykonać wypiek idealny. Nie użyła składników, których każdy używa, a pomimo to ciasto wyszło przepysznie miękkie.
Przepis na ciasto czekoladowa chmura Kingi Paruzel
Składniki na ciasto
- tabliczka czekolady deserowej,
- 150 g drobnego cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 5 średnich jajek,
- 2 łyżeczki kakao,
- 120 g masła,
- szczypta zmielonego kardamonu,
- łyżeczka octu winnego.
Składniki na krem
- 30 g cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone,
- łyżka soku z cytryny,
- 200 g śmietanki 36%.
Składniki dodatkowe
- 50 g czekolady deserowej,
- kilka listków świeżej mięty.
Sposób przygotowania
- Przed przygotowaniem ciasta upewnij się, że wszystkie składniki (oprócz śmietanki i serka mascarpone) są wyciągnięte z lodówki. Powinny one mieć temperaturę pokojową.
- Przyrządzanie wypieku zacznij od przygotowania ciasta. Tabliczkę czekolady pokrusz na mniejsze kawałki i umieść w miseczce wraz z miękkim masłem. Naczynie umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i w takiej kąpieli wodnej rozpuść składniki. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać produkty.
- Do rozpuszczonej czekolady wsyp kardamon i kakao, mieszaj do połączenia składników. Następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Do przygotowanych białek stopniowo wsyp cukier, cały czas mieszając. Pod koniec ubijania dodaj ocet i miksuj całość przez kolejne 2 minuty.
- Do większej miski z żółtkami dolej ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszaj do całkowitego ubicia.
- Do żółtek dodaj ? porcji ubitych białek i masę czekoladową, delikatnie zamieszaj. Pozostałe dwie części białek dodawaj stopniowo i za każdym razem mieszaj do całkowitego połączenia.
- Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przelej do formy. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po wypieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia w urządzeniu.
- Gdy ciasto się piecze, czas przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem i serkiem mascarpone. Rób to do momentu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Tak przygotowany krem wyłóż na wypieczone ciasto czekoladowe. Wierzch udekoruj czekoladą startą na tarce i umytymi listkami świeżej mięty.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl