Bardziej puszystego ciasta nie da się zrobić. Bez mąki i proszku do pieczenia, a dalej kochają je tłumy

Słodki i puszysty biszkopt pożądany jest przez wielu. Jednak pomimo wielu przepisów i metod nie zawsze on wychodzi. Znana kucharka pokazała, jak można go zrobić bez większego wysiłku. Co ciekawe nie użyła mąki, sody, ani proszku do pieczenia. Pomimo to ciasto wyszło pierwsza klasa.
Zobacz wideo Szarlotka królewska

Można pomyśleć, że przygotowanie ciasta, które będzie lekkie, miękkie i puszyste może dokonać tylko prawdziwy cukiernik. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że możesz zrobić je samodzielnie w domu. Wystarczy, że wykorzystasz przepis znanej kucharki Kingi Paruzel. To właśnie ona pokazała, jak bez użycia mąki, drożdży, czy proszku do pieczenia wykonać wypiek idealny. Nie użyła składników, których każdy używa, a pomimo to ciasto wyszło przepysznie miękkie.

Przepis na ciasto czekoladowa chmura Kingi Paruzel

Składniki na ciasto

  • tabliczka czekolady deserowej,
  • 150 g drobnego cukru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 5 średnich jajek,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 120 g masła,
  • szczypta zmielonego kardamonu,
  • łyżeczka octu winnego.

Składniki na krem

  • 30 g cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 200 g śmietanki 36%.

Składniki dodatkowe

  • 50 g czekolady deserowej,
  • kilka listków świeżej mięty.

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem ciasta upewnij się, że wszystkie składniki (oprócz śmietanki i serka mascarpone) są wyciągnięte z lodówki. Powinny one mieć temperaturę pokojową.
  2. Przyrządzanie wypieku zacznij od przygotowania ciasta. Tabliczkę czekolady pokrusz na mniejsze kawałki i umieść w miseczce wraz z miękkim masłem. Naczynie umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i w takiej kąpieli wodnej rozpuść składniki. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać produkty.
  3. Do rozpuszczonej czekolady wsyp kardamon i kakao, mieszaj do połączenia składników. Następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.
  4. Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Do przygotowanych białek stopniowo wsyp cukier, cały czas mieszając. Pod koniec ubijania dodaj ocet i miksuj całość przez kolejne 2 minuty.
  5. Do większej miski z żółtkami dolej ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszaj do całkowitego ubicia.
  6. Do żółtek dodaj ? porcji ubitych białek i masę czekoladową, delikatnie zamieszaj. Pozostałe dwie części białek dodawaj stopniowo i za każdym razem mieszaj do całkowitego połączenia.
  7. Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przelej do formy. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po wypieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia w urządzeniu.
  8. Gdy ciasto się piecze, czas przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem i serkiem mascarpone. Rób to do momentu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  9. Tak przygotowany krem wyłóż na wypieczone ciasto czekoladowe. Wierzch udekoruj czekoladą startą na tarce i umytymi listkami świeżej mięty.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.