Kozie mleko ma wiele właściwości prozdrowotnych. Choć pod względem chemicznym i energetycznym jest mocno zbliżone do krowiego odpowiednika, to są pewne różnice. Po pierwsze jest delikatniejsze w smaku o słodko-słonej nucie. Przede wszystkim nie uczula i nie powoduje tylu dolegliwości żołądkowych co inne nabiałowe odpowiedniki.
Choć kozie mleko zawiera laktozę, to jej ilość nie przekracza 10 procent, dlatego coraz chętniej sięgają po nie osoby borykające się z problemami układu trawiennego. Kolejnym atutem tego rodzaju mleka wysoka zawartość białek serwatkowych co czyni je lekkostrawnym. W porównaniu do krowiego odpowiednika posiada ich dwa razy więcej.
Od wieków znane są także właściwości prozdrowotne koziego mleka, takie jak:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeżeli na co dzień lubisz sięgać po twaróg na śniadanie, ale ostatecznie po spożyciu nabiału pochodzenia krowiego nie czujesz się najlepiej, wybierz kozi ser. Jego dodatkową zaletą jest brak kazeiny, czyli białka, które często mocno uczula i powoduje problemy żołądkowe. Poza tym zjedzenie kilku plastrów sera dostarcza do organizmu witaminę A i B2, a także miedź, fosfor, żelazo oraz wapń.
Kozi ser jest traktowany także jako idealny naturalny probiotyk. Włączenie go co codziennej diety wzbogaca florę bakteryjną, która z kolei przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego. Co więcej, chętnie sięgają po niego osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Przez to, iż po zjedzeniu szybciej odczuwamy sytość i jemy go mniej niż klasycznego twarogu, świetnie sprawdza się podczas różnego rodzaju diet mających na celu redukcję kalorii.