Szparagi w tym wydaniu to istny kosmos. Żadna restauracja nie podaje ich tak dobrze. To sprawa panierki

Nie można zaprzeczyć, że maj jest miesiącem, który obfituje w szparagi, które znikają ze sklepowych półek w okamgnieniu. Każdy próbuje je przyrządzić na swój sposób, ale mało osób zna tę metodę na ich podanie. To prosty przepis Kingi Paruzel, którego nic nie przebije.
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Jedni je kochają i przebierają nogami przez cały rok, bo tak nie mogą się ich doczekać. Inni nawet na nie nie spojrzą, bo ich smak ich odrzuca. Mowa o szparagach, które co roku wywołują niepowtarzalny szał. Gdy sezon na to warzywo tylko się zaczął, sklepy i targi przeżywały oblężenie. Każdy chciał je dorwać w jak najlepszej cenie, by zaserwować rodzinie niezapomniany obiad. Przepisów na wykonanie szparagów jest wiele i każdy ma swój ulubiony. My przedstawiamy najprostszy z możliwych. To szparagi panierowane, które okazują się świetnym składnikiem do obiadu, a także pyszną chrupiącą przekąską.

Przepis na szparagi w panierce Kingi Paruzel

Składniki:

  • 800 g zielonych szparagów,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę tartą przesyp do głębokiego talerza, połącz ją z przesianą mąką pszenną. Dodaj do nich słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Do przypraw dorzuć również tarty parmezan i zamieszaj. Do drugiego głębokiego talerza wlej maślankę.
  2. Do rondelka wlej olej i podgrzej go na średnim ogniu.
  3. Wszystkie szparagi dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odetnij końcówki. Warzywa osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Każdego szparaga zanurz kolejno w maślance, a następnie w przygotowanej panierce.
  5. Tak panierowane wrzucaj na rozgrzany olej i smaż z każdej strony do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Warzywa podawaj jako dodatek do obiadu, lub osobną przekąskę. Świetnie smakują z domowym sosem koperkowym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.