-
Haps
-
Jak przygotować
- Szparagi w tym wydaniu to istny kosmos. Żadna restauracja nie podaje ich tak dobrze. To przez panierkę
Szparagi w tym wydaniu to istny kosmos. Żadna restauracja nie podaje ich tak dobrze. To sprawa panierki
Nie można zaprzeczyć, że maj jest miesiącem, który obfituje w szparagi, które znikają ze sklepowych półek w okamgnieniu. Każdy próbuje je przyrządzić na swój sposób, ale mało osób zna tę metodę na ich podanie. To prosty przepis Kingi Paruzel, którego nic nie przebije.
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami
Jedni je kochają i przebierają nogami przez cały rok, bo tak nie mogą się ich doczekać. Inni nawet na nie nie spojrzą, bo ich smak ich odrzuca. Mowa o szparagach, które co roku wywołują niepowtarzalny szał. Gdy sezon na to warzywo tylko się zaczął, sklepy i targi przeżywały oblężenie. Każdy chciał je dorwać w jak najlepszej cenie, by zaserwować rodzinie niezapomniany obiad. Przepisów na wykonanie szparagów jest wiele i każdy ma swój ulubiony. My przedstawiamy najprostszy z możliwych. To szparagi panierowane, które okazują się świetnym składnikiem do obiadu, a także pyszną chrupiącą przekąską.
Przepis na szparagi w panierce Kingi Paruzel
Składniki:
- 800 g zielonych szparagów,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki maślanki,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- szklanka oleju roślinnego,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bułkę tartą przesyp do głębokiego talerza, połącz ją z przesianą mąką pszenną. Dodaj do nich słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Do przypraw dorzuć również tarty parmezan i zamieszaj. Do drugiego głębokiego talerza wlej maślankę.
- Do rondelka wlej olej i podgrzej go na średnim ogniu.
- Wszystkie szparagi dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odetnij końcówki. Warzywa osusz ręcznikiem papierowym.
- Każdego szparaga zanurz kolejno w maślance, a następnie w przygotowanej panierce.
- Tak panierowane wrzucaj na rozgrzany olej i smaż z każdej strony do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Warzywa podawaj jako dodatek do obiadu, lub osobną przekąskę. Świetnie smakują z domowym sosem koperkowym.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl