• Link został skopiowany

Szparagi w tym wydaniu to istny kosmos. Żadna restauracja nie podaje ich tak dobrze. To sprawa panierki

Nie można zaprzeczyć, że maj jest miesiącem, który obfituje w szparagi, które znikają ze sklepowych półek w okamgnieniu. Każdy próbuje je przyrządzić na swój sposób, ale mało osób zna tę metodę na ich podanie. To prosty przepis Kingi Paruzel, którego nic nie przebije.
Panierowane szparagi
Fot. Shutterstock, Brent Hofacker
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Jedni je kochają i przebierają nogami przez cały rok, bo tak nie mogą się ich doczekać. Inni nawet na nie nie spojrzą, bo ich smak ich odrzuca. Mowa o szparagach, które co roku wywołują niepowtarzalny szał. Gdy sezon na to warzywo tylko się zaczął, sklepy i targi przeżywały oblężenie. Każdy chciał je dorwać w jak najlepszej cenie, by zaserwować rodzinie niezapomniany obiad. Przepisów na wykonanie szparagów jest wiele i każdy ma swój ulubiony. My przedstawiamy najprostszy z możliwych. To szparagi panierowane, które okazują się świetnym składnikiem do obiadu, a także pyszną chrupiącą przekąską.

Przepis na szparagi w panierce Kingi Paruzel

Składniki:

  • 800 g zielonych szparagów,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę tartą przesyp do głębokiego talerza, połącz ją z przesianą mąką pszenną. Dodaj do nich słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Do przypraw dorzuć również tarty parmezan i zamieszaj. Do drugiego głębokiego talerza wlej maślankę.
  2. Do rondelka wlej olej i podgrzej go na średnim ogniu.
  3. Wszystkie szparagi dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odetnij końcówki. Warzywa osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Każdego szparaga zanurz kolejno w maślance, a następnie w przygotowanej panierce.
  5. Tak panierowane wrzucaj na rozgrzany olej i smaż z każdej strony do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Warzywa podawaj jako dodatek do obiadu, lub osobną przekąskę. Świetnie smakują z domowym sosem koperkowym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: