Placki ziemniaczane, o których będziesz śnić przez całą noc. Do środka dodaj mięsny twist

Placki ziemniaczane to danie, które na stole gości bardzo często. Jednak większość z nas ogranicza się do ich klasycznej wersji, którą znamy od lat. Ten przepis pokazuje, że można je zrobić inaczej. Nie uwierzysz, jak jeden składnik może zmienić całość.
Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki

O plackach ziemniaczanych pisaliśmy wielokrotnie. Jednak ta wersja nie za często była przypominana. Danie znane jest każdemu w podstawowej wersji, która oprócz ziemniaków i innych najpotrzebniejszych rzeczy, nie uwzględnia żadnych dodatków. Dziś chcieliśmy pokazać, że klasyczne placki mogą dostać drugie, dużo smaczniejsze życie. Aby tak się stało, dodaj do całości mięso mielone. Dzięki niemu potrawa będzie jeszcze bardziej sycąca. Tak przygotowane placki możesz podawać z kwaśną śmietaną lub okrasą zrobioną z boczku i cebuli.

Przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki kukurydzianej,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki świeżego kopru,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
  2. Warzywa przenieś do dużej miski i odciśnij z nich nadmiar wody. Następnie dodaj jajka, przesianą mąkę kukurydzianą, koperek oraz sól i pieprz. Produkty dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia. 
  3. Do osobnej miski przenieś mięso mielone. Przypraw je solą i pieprzem, i zamieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki układaj na nim cienką warstwę ziemniaczaną. Następnie ułóż na niej niewielką ilość mięsa mielonego i zakryj wierzch ziemniakami.
  5. Tak przygotowane placki smaż na średnim ogniu pod przykryciem aż do zarumienienia. Staraj się, aby nic się nie przypaliło.
  6. Danie serwuj z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA