Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy? Przygotuj się na fetor i największe zbiory pomidorów w twoim życiu

Gnojówka z pokrzywy - brzmi dość dziwnie, ale to coś w rodzaju magicznej mikstury, która sprawi, że pomidory i róże obrodzą jak nigdy wcześniej. Sposób wykonania jest banalny, ale mam jedną radę - nie stawiaj beczki blisko wejścia do domu. Już mówię dlaczego.

Więcej przepisów na domowe nawozy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie od dziś wiadomo, że to, co naturalne, zawsze najlepiej się sprawdza. Tak jest w przypadku między innymi naturalnych nawozów do roślin, które nie tylko nie wpływają niekorzystnie na środowisko, ale również są tanie i proste w użyciu. Jeśli chodzi o naturalny nawóz do pomidorów, możemy wymienić choćby nawóz ze skórek od bananów czy nawóz z drożdży. Jednak nic nie jest tak skuteczne jak stara, dobra gnojówka. 

Gnojówka z pokrzywy. Co to właściwie jest?

Gnojówka to bardzo trafna nazwa naturalnego nawozu z pędów pokrzywy. Zwykło się mówić, że ta substancja jest swojego rodzaju tajną bronią każdego, kto chce mieć w swoim ogrodzie prawdziwe zatrzęsienie pięknych, dorodnych pomidorów, truskawek, lub chce szczycić się najpiękniejszymi różami w okolicy. Niestety nazwa "gnojówka" jest bardzo trafna - nawóz bowiem - mówiąc eufemistycznie - nie pachnie najlepiej. Ale coś za coś. 

Gnojówka z pokrzywy działa jak eliksir wzrostu nie tylko na pomidory i róże. Z powodzeniem można podlewać nim krzewy owocowe, na przykład maliny, poziomki, truskawki i drzewka owocowe. Jest także świetnym środkiem odżywczym dla krzewów iglastych, ale także dla większości warzyw i roślin doniczkowych. Niewiele roślin nie toleruje podlewania gnojówką, Są to między innymi cebula, czosnek, wrzosy i rododendrony.

Zobacz wideo

Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy?

Wykonanie gnojówki jest bardzo proste. Pierwszą rzeczą, od której trzeba zacząć, jest znalezienie odpowiednio dużego naczynia, najlepiej plastikowej beczki lub dużego wiadra, które pomieści min. 10 litrów płynu. Następnie trzeba zebrać odpowiednio dużo młodych pędów pokrzyw (takich, które jeszcze nie kwitły). Proporcja pokrzyw do wody na gnojówkę wynosi 1:10 (na 10 litrów wody 1 kg pokrzyw). Następnie zerwane pokrzywy trzeba włożyć do beczki i ugnieść, by puściły trochę soku. Następnie zalej całość wodą i odstaw w zacienione miejsce. 

Nawóz powinien "dojrzewać" ok. 2 tygodni. W tym czasie codziennie trzeba go zamieszać, by przyspieszyć proces fermentacji. Można co jakiś czas wystawić beczkę na działanie promieni słonecznych, jednak nie jest to konieczne. Gnojówka wydziela bardzo intensywny, nieprzyjemny zapach, dlatego beczka powinna być ustawiona z dala od wejścia do mieszkania lub np. altany ogrodowej. 

Kiedy gnojówka jest już gotowa, możesz zlać ją do pojemników. Zanim jednak przystąpisz do podlewania nią swoich roślin, trzeba ją rozcieńczyć. Jeden litr czystej gnojówki należy rozpuścić w dziesięciu litrach wody. Tak przygotowaną mieszanką podlewaj rośliny raz na dwa tygodnie.

Nie tylko do pomidorów i róż

Gnojówka z pokrzywy ma szerokie zastosowanie w ogrodnictwie i okazuje się, że jest także świetnym opryskiem na szkodniki. Jeśli twój ogród zaatakowały mszyce, mączniaki lub przędziorki, po prostu spryskaj rośliny roztworem gnojówki. Jednak żeby zaszkodzić jedynie owadom, a nie roślinom, musisz zwiększyć proporcje roztworu - jeden litr gnojówki rozpuść w dwudziestu litrach wody. Pryskaj rośliny co 2-3 dni. 

Więcej o: