Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W wielu sklepach, a nawet bazarkach możemy znaleźć owoce i warzywa z charakterystycznymi nalepkami. Małe oznakowanie kryje tajemnicze numerki, które zdradzają wiele cennych informacji świadomemu konsumentowi. Pamiętając o tym szczególe przy następnych zakupach uda nam się uniknąć m.in. pryskanych chemią produktów.
Owoce i warzywa królują na piramidzie zdrowego odżywiania, jednak produkt produktowi nierówny. Biorąc jako przykład zwykłe jabłko - jedno będzie od lokalnego sadownika, inne zaś przywiezione setki kilometrów, a na dodatek pryskane chemią. Aby uniknąć fatalnej pomyłki, wystarczy poznać trik, każdego świadomego klienta. Mowa tu o charakterystycznych naklejkach, które skrywają tajemniczy kod, który zdradza pochodzenie, a także rozmiar i rodzaj produktu. Ciąg cyfr to kod PLU (Price look-up), który umieszczany jest na owocach i warzywach w celu łatwiejszej identyfikacji. Takie rozróżnienie stosowane jest od 1990 roku.
Malutkie naklejki to nic innego jak informacja, a nie jak wiele osób myśli dekoracja. Tym właśnie sposobem możemy odczytać np. liczbę 8 - jeśli znajduje się ona na początku, to wiadomo, że owoc pochodzi z hodowli GMO. Podobnie jest z innymi, dlatego warto je poznać, by unikać bubli i wybierać te najbardziej wartościowe sztuki.
Kod pięciocyfrowy, który rozpoczyna się od cyfry 9, mówi konsumentowi o tym, że dany produkt pochodzi z upraw ekologicznych i nie był wyprodukowany przy użyciu nawozów sztucznych i pestycydów. Wyżej wspomniana 8 niestety jest przeciwieństwem - cyfra informuje, że owoc lub warzywo pochodzi z upraw GMO - genetycznie modyfikowanych, czyli daleko mu do ideału.
Robiąc zakupy, możemy spotkać się także z czterocyfrowymi oznaczeniami. Te dotyczą żywności konwencjonalnej, czyli produkowanej na masową skalę z użyciem środków chemicznych i modyfikacji genetycznych. Takie produkty nie muszą mieć certyfikatów. 4 lub 3 na początku oznacza, że do produkcji użyto nawozy sztuczne. Wówczas warto dany produkt dokładnie umyć przed zjedzeniem.