Najlepsza panierka do schabowego to nie bułka tarta. Poznaj trzy triki, dzięki którym chrupaniem obudzisz sąsiadów

Nie oszukujmy się - schabowy to klasyka. Oczywiście nie chcemy na siłę zmieniać ideału, ale zawsze można go odrobinę podrasować. Jak zrobić pyszną i niebanalną panierkę do kotletów? Mamy trzy propozycje, dzięki którym teściowa nieśmiało zapyta, czy nie zapakujesz jej kilku na wynos.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jakie wspomnienia wiążą się z niedzielą sprzed lat? Oczywiście rosół, "Złotopolscy", teleturniej "Familiada" i on - król stołu, niezmienny i nieodzowny, chrupiący i soczysty kotlet schabowy. Tak, wiem, wystarczyło napisać: schabowy to klasyk rodzinnych obiadów. Ale czy to nie jest utajona tęsknota każdego z nas?

Kotlet schabowy w wykonaniu jest banalny - ot, rozbity płat mięsa doprawia się solą i pieprzem, obtacza w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i hyc, na patelnię. Jednak czasami warto pokombinować i zaskoczyć swoich bliskich czymś zupełnie nowym i pysznym, że aż strach. Jak zrobić najlepsze schabowe? Poznaj trzy patenty na ekstrapanierkę. Od razu uprzedzam - wydrukuj kilka kartek z przepisami - każdy będzie chciał je mieć.

Zobacz wideo

1. Panierka z ciecierzycy. Chrupiąca, że aż miło

Do wykonania tej panierki potrzebna ci będzie szklanka suchej ciecierzycy, sól, pieprz do smaku oraz ulubione przyprawy - czosnek granulowany, słodką lub ostrą paprykę i ulubione zioła. 

Każdy rozbity płat mięsa obtocz najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i zmielonej ma mąkę ciecierzycy. Następnie usmaż na złoty kolor i zajadaj ze smakiem. 

2. Panier z płatków owsianych z czosnkiem i rozmarynem

Ten trik jest jeszcze prostszy, a co ważne - panierka nie chłonie nadmiaru tłuszczu. Oto co trzeba zrobić. Płatki owsiane należy zgnieść tłuczkiem (nie warto używać malaksera, bo wtedy wyjdzie mąka). Do roztłuczonych płatków dodaj płatki suszonego czosnku, suszony rozmaryn oraz szczyptę soli. Opanieruj tak, jak w przepisie wyżej - mąka, jajko, panier. 

3. Orzeszki, czyli coś do pochrupania. Nawet w kotlecie

Panierka do schabowego z orzechów? Tak, i powiem więcej - jest dużo zdrowsza, szczególnie dla osób, które ograniczają węglowodany w swojej diecie, a smakuje bosko. Jak ją zrobić? Przygotuj ulubione orzechy, ja zazwyczaj używam pół a pół włoskich i migdałów, ale świetne są także laskowe i pistacje. Trzeba je zmielić w malakserze, ale nie na mąkę - kawałki orzechów powinny być wyczuwalne. Później wystarczy tylko dodać do orzechów lubione przyprawy i smażyć kotlety. Będą przepyszne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.