Wszędzie teraz pełno białych kwiatów czarnego bzu. Zrób z nich syrop, a jesienią nie tknie cię żadna infekcja

Początek czerwca to dobry moment, żeby pomyśleć o przyszłości i zadbać o to, by jesienią i zimą zabezpieczyć się przed przeziębieniem i infekcjami. Właśnie w czerwcu kwitnie chyba najbardziej prozdrowotna roślina, czyli czarny bez. Jakie są jego właściwości i jak zrobić syrop z czarnego bzu? To łatwiejsze niż myślisz.

Więcej przepisów na domowe syropy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Czarny bez to roślina, która kwitnie na przełomie maja i czerwca, a jego owoce zwykle w zależności od warunków atmosferycznych pojawiają się już w sierpniu. Czarny bez rośnie w Polsce bardzo często, najczęściej dziko na polanach, łąkach, a nawet w przydomowych ogrodach i miejskich osiedlach. Kwiaty czarnego bzu pięknie pachną i przybierają formę rozłożystych baldachów. 

Kwiaty czarnego bzu. Jakie mają właściwości?

Zarówno kwiaty jak i owoce krzewu czarnego bzu zawierają duże ilości cennych flawonoidów, czyli związków chemicznych zawartych w roślinach, które nie tylko odpowiadają za ich zapach i smak, ale także wykazują działanie przeciwzapalne, wzmacniają naczynia krwionośne oraz korzystanie wpływają na stan cery, opóźniając wizualne oznaki starzenia. Spożywanie naparu lub syropu z kwiatów czarnego bzu może wspomóc działanie układu moczowego (napój z kwiatów czarnego bzu jest polecany osobom borykającym się np. powstawaniem kamieni nerkowych). Jednak syrop z kwiatów czarnego bzu jest najczęściej wykorzystywany jako naturalny środek w walce z przeziębieniem, grypą i infekcjami układu oddechowego. 

Zobacz wideo

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Wykonanie syropu z kwiatów czarnego bzu jest banalnie proste, a sam syrop jest bardzo smaczny. Oto przepis na naturalny środek, który pomoże ci przejść przez jesień i zimę bez problemów z przeziębieniem. 

Składniki:

  • 50-70 baldachów kwiatu czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • opcjonalnie sok wyciśnięty z jednej cytryny

Sposób wykonania:

  1. Z kwiatostanów odetnij łodygi i ogonki, tak by pozostały niemal same kwiaty. Następnie włóż je do garnka i zalej wrzątkiem. Wymieszaj całość i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Garnek warto przykryć, by wydłużyć ten proces. Kiedy napar już ostygnie, garnek włóż do lodówki na dobę. 
  2. Po upływie 24 godzin napar trzeb odcedzić przez sito. Do płynu dodaj cukier i opcjonalnie sok z cytryny. Na wolnym ogniu zagotuj całość, co chwilę mieszając, by cukier się rozpuścił. Jeśli na wierzchu będzie pojawiać się piana, na bieżąco ją usuwaj. 
  3. Kiedy cukier się rozpuści, przygotuj małe, wyparzone słoiczki. Przelej do nich gorący syrop i szczelnie zakręć. Odwróć słoiczki do góry denkami, by zakrętki się zassały. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i zimnym miejscu. Syrop z kwiatów możesz również zapasteryzować. Najlepiej zrobić to we wrzątku przez ok. 10 minut. 

Wskazówki: Zanim jednak przystąpisz do robienia syropu z kwiatów czarnego bzu, musisz zwrócić uwagę na dwie bardzo istotne kwestie. Po pierwsze, nie każdy krzew będzie odpowiedni - wybieraj takie, które rosną z daleko od dróg lub obiektów przemysłowych, czy fabryk. Takie kwiaty mogą być zanieczyszczone. Kolejną sprawą jest moment zrywania kwiatów - najlepiej zrobić to rano w ciepły i słoneczny dzień, ponieważ za smak odpowiada pyłek zawarty w kwiatach. Deszcz i wilgoć po prostu go zmyją. 

Więcej o: