Więcej przepisów na domowe syropy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czarny bez to roślina, która kwitnie na przełomie maja i czerwca, a jego owoce zwykle w zależności od warunków atmosferycznych pojawiają się już w sierpniu. Czarny bez rośnie w Polsce bardzo często, najczęściej dziko na polanach, łąkach, a nawet w przydomowych ogrodach i miejskich osiedlach. Kwiaty czarnego bzu pięknie pachną i przybierają formę rozłożystych baldachów.
Zarówno kwiaty jak i owoce krzewu czarnego bzu zawierają duże ilości cennych flawonoidów, czyli związków chemicznych zawartych w roślinach, które nie tylko odpowiadają za ich zapach i smak, ale także wykazują działanie przeciwzapalne, wzmacniają naczynia krwionośne oraz korzystanie wpływają na stan cery, opóźniając wizualne oznaki starzenia. Spożywanie naparu lub syropu z kwiatów czarnego bzu może wspomóc działanie układu moczowego (napój z kwiatów czarnego bzu jest polecany osobom borykającym się np. powstawaniem kamieni nerkowych). Jednak syrop z kwiatów czarnego bzu jest najczęściej wykorzystywany jako naturalny środek w walce z przeziębieniem, grypą i infekcjami układu oddechowego.
Wykonanie syropu z kwiatów czarnego bzu jest banalnie proste, a sam syrop jest bardzo smaczny. Oto przepis na naturalny środek, który pomoże ci przejść przez jesień i zimę bez problemów z przeziębieniem.
Składniki:
Wskazówki: Zanim jednak przystąpisz do robienia syropu z kwiatów czarnego bzu, musisz zwrócić uwagę na dwie bardzo istotne kwestie. Po pierwsze, nie każdy krzew będzie odpowiedni - wybieraj takie, które rosną z daleko od dróg lub obiektów przemysłowych, czy fabryk. Takie kwiaty mogą być zanieczyszczone. Kolejną sprawą jest moment zrywania kwiatów - najlepiej zrobić to rano w ciepły i słoneczny dzień, ponieważ za smak odpowiada pyłek zawarty w kwiatach. Deszcz i wilgoć po prostu go zmyją.