Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Już dawno nie jadłam nic tak pysznego, jak ciasto ucierane z truskawkami. Przepis podsunęła mi mama, a ciasto dawno, dawno temu robiła jeszcze babcia. Jest puszyste, delikatne i w sam raz słodkie - idealne do kawy. Babcia podobno ucierała je jeszcze w glinianej makutrze, dziś z łatwością wyręczy cię mikser. Warto je zrobić, bo jest naprawdę fantastyczne i banalnie proste.
Babciny ucieraniec. Najlepsze ciasto z truskawkami
Składniki:
- 1,5 szklanki miałkiej mąki (może być tortowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 spore jajka
- pół szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500 g truskawek
- opcjonalnie: łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania truskawek. Dokładnie je umyj, następnie oderwij szypułki i przekrój na połowy. Następnie przełóż do miski, zasyp odrobiną cukru i opcjonalnie cynamonem. Wymieszaj i ostaw.
- Przygotuj dwie miski i oddziel białka od żółtek. Do większej wlej białka i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij z nich pianę. Do mniejszej przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Kiedy piana będzie sztywna, zacznij stopniowo dosypywać cukier.
- Kiedy uzyskasz już lśniącą masę bezową, dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Nie dodawaj kolejnego, dopóki poprzednie się nie rozpuści.
- Kiedy konsystencja ciasta będzie już jednolita, cienką strużką wlewaj olej i zmniejsz obroty miksera. Następnie stopniowo dosypuj mąkę i teraz miksuj już tylko chwilę, do połączenia składników.
- Przygotuj formę do pieczenia, nasmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Następnie przelej do niej ciasto i na wierzchu ułóż truskawki. Część możesz trochę docisnąć, by się zatopiły w cieście.
- Piekarnik rozgrzej d temperatury 180 stopni i piecz przez ok. 40-50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Wskazówka: Ten przepis jest na ciasto z truskawkami, jednak równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce. Szczególnie polecam borówki, jagody i śliwki.