Znalazłam stary przepis na najlepsze ciasto z truskawkami. "Ciotka Baśka zjadła pół blachy i jęczała, że mało"

Jakiś czas temu szukałam przepisu na ciasto z owocami, które jest pyszne, łatwe i szybkie. "To może zrób babcinego ucierańca? Na imieninach ciotka Baśka sama zjadła pół blachy, i jęczała, że jej mało". Zrobiłam, spróbowałam i powiem jedno: to najlepsze ciasto z truskawkami, jakie jadłam.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Już dawno nie jadłam nic tak pysznego, jak ciasto ucierane z truskawkami. Przepis podsunęła mi mama, a ciasto dawno, dawno temu robiła jeszcze babcia. Jest puszyste, delikatne i w sam raz słodkie - idealne do kawy. Babcia podobno ucierała je jeszcze w glinianej makutrze, dziś z łatwością wyręczy cię mikser. Warto je zrobić, bo jest naprawdę fantastyczne i banalnie proste. 

Babciny ucieraniec. Najlepsze ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki miałkiej mąki (może być tortowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 spore jajka
  • pół szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g truskawek
  • opcjonalnie: łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania truskawek. Dokładnie je umyj, następnie oderwij szypułki i przekrój na połowy. Następnie przełóż do miski, zasyp odrobiną cukru i opcjonalnie cynamonem. Wymieszaj i ostaw.
  2. Przygotuj dwie miski i oddziel białka od żółtek. Do większej wlej białka i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij z nich pianę. Do mniejszej przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Kiedy piana będzie sztywna, zacznij stopniowo dosypywać cukier. 
  3. Kiedy uzyskasz już lśniącą masę bezową, dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Nie dodawaj kolejnego, dopóki poprzednie się nie rozpuści. 
  4. Kiedy konsystencja ciasta będzie już jednolita, cienką strużką wlewaj olej i zmniejsz obroty miksera. Następnie stopniowo dosypuj mąkę i teraz miksuj już tylko chwilę, do połączenia składników. 
  5. Przygotuj formę do pieczenia, nasmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Następnie przelej do niej ciasto i na wierzchu ułóż truskawki. Część możesz trochę docisnąć, by się zatopiły w cieście. 
  6. Piekarnik rozgrzej d temperatury 180 stopni i piecz przez ok. 40-50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. 

Wskazówka: Ten przepis jest na ciasto z truskawkami, jednak równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce. Szczególnie polecam borówki, jagody i śliwki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA