Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ceny truskawek na szczęście powoli spadają, dlatego możemy z nimi figlować i majsterkować bez obaw, że zbankrutujemy. Dziś mamy dla was przepis na dżem z truskawek z kwiatami czarnego bzu (które, jak sama nazwa wskazuje, są białe), w którym zakochasz się od pierwszej łyżeczki. Naprawdę, niż pyszniejszego do naleśników, tostów i kanapek nie istnieje.
Najlepszy przepis na dżem truskawkowy
Składniki:
- ok. 1,5 kg dojrzałych, soczystych truskawek
- 10-15 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 250 g cukru żelującego 2:1
- opcjonalnie sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sposób wykonania:
- Truskawki dokładnie oczyść i oderwij szypułki. Od gałązek oderwij kwiatki czarnego bzu i również możliwie jak najdokładniej pozbaw ich szypułek. Jeśli jednak zostanie kilka cienkich łodyżek, nie przejmuj się - nie wpłyną na smak.
- Oczyszczone truskawki pokrój w kostkę i przełóż do garnka z grubym dnem. Następnie zasyp je cukrem i wymieszaj, by owoce puściły sok.
- Po kilku godzinach zacznij podgrzewać truskawki na wolnym ogniu. Dodaj kwiaty czarnego bzu sok z cytryny, jeśli go używasz.
- Dżem gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, a kiedy owoce się całkowicie rozpadną i konsystencja stanie się gęsta, przełóż dżem do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć.
- Słoiczki przewróć denkami do góry, by zakrętki się zassały. Następnie przykryj je ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wskazówka: Kwiaty czarnego bzu najlepiej zrywać rano w słoneczny dzień. Za ich wyjątkowy smak odpowiada pyłek kwiatowy, a deszcz i wilgoć sprawiają, że jest go mniej.