Kluski leniwe z serem i ziemniakami - prosty przepis na pyszny, tradycyjny obiad

Kluski leniwe z serem to popularne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Te puszyste kuleczki są idealnym wyborem na obiad czy kolację. W połączeniu z kremowym serem tworzą apetyczne danie, które z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.

Kluski leniwe z serem (znane też jako pierogi leniwe) są doskonałym wyborem na każdą okazję. Przygotowanie ich jest proste i nie wymaga wielu składników, więc można je przygotować w szybki i łatwy sposób.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski leniwe z serem i ziemniakami - połączenie tradycyjnych smaków

Kluski leniwe z serem białym i ziemniakami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie najlepsze smaki polskiej kuchni.

Składniki:

  • 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego sera (np. twarogu)
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Masło do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedź je i odstaw do ostygnięcia.
  2. Rozgnieć ugotowane ziemniaki w misce, tworząc gładką masę (możesz zrobić to tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem).
  3. Dodaj twaróg do rozgniecionych ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
  4. Wbij jajko do masy ziemniaczano-serowej i ponownie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Stopniowo dodawaj mąkę do masy, mieszając cały czas, aż powstanie elastyczne i miękkie ciasto. Nie dodawaj zbyt dużej ilości mąki, bo inaczej kluski będą zbyt suche.
  6. Na stolnicy posypanej mąką wyłóż porcję ciasta i uformuj wałek o grubości około 2 cm.
  7. Odcinaj małe kawałki ciasta w kształcie rombów.
  8. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj szczyptę soli.
  9. Wrzucaj kluski do wrzącej wody partiami. Gotuj je przez około 2-3 minuty albo do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Kluski w czasie gotowania się powiększą, dlatego nie wrzucaj ich wszystkich naraz, żeby nie przylepiały się do siebie.
  10. Wyjmij gotowe kluski z wrzącej wody łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
  11. W osobnym naczyniu roztop masło do polania klusek (jeśli wolisz, możesz podawać je z cukrem, bułką tartą, śmietaną lub jogurtem naturalnym).
  12. Kluski leniwe z białym serem i ziemniakami są gotowe do podania!

Podawaj kluski z serem białym jako danie główne, dodając do nich ulubione dodatki, takie jak świeże zioła czy chrzan. To również świetna propozycja na kolację lub obiad (podawaj w towarzystwie sałatki lub surówki).

Kluski z serem Thermomix - szybkie i proste w przygotowaniu

Kluski z serem łatwo przyrządzisz także za pomocą Thermomiksu. Oto przepis.

Składniki:

  • 500 g twarogu;
  • 240 g mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 5 g soli;
  • 40 g masła;
  • 35 g bułki tartej;
  • 60 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włóż: ser, jajko, mąkę, dopraw łyżeczką soli i włącz mieszanie: 40 s /obr. 4. W międzyczasie nalej wody do dużego garnka i zagotuj.
  2. Podziel ciasto na dwie części. Na nieklejącej się powierzchni uformuj wałki. Pokrój na kawałki o grubości około 2 cm. Do gotującej się wody wsyp odrobinę soli i gotuj pierogi 7-8 minut.
  3. Do naczynia miksującego włóż masło, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
  4. Dodaj cukier z bułką tartą i podsmażaj 4 min/100°C/obr. 2.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.