Kluski leniwe z serem (znane też jako pierogi leniwe) są doskonałym wyborem na każdą okazję. Przygotowanie ich jest proste i nie wymaga wielu składników, więc można je przygotować w szybki i łatwy sposób.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Kluski leniwe z serem i ziemniakami - połączenie tradycyjnych smaków
Kluski leniwe z serem białym i ziemniakami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie najlepsze smaki polskiej kuchni.
Składniki:
- 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego sera (np. twarogu)
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- Szczypta soli
- Masło do smażenia
Sposób przygotowania:
- Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedź je i odstaw do ostygnięcia.
- Rozgnieć ugotowane ziemniaki w misce, tworząc gładką masę (możesz zrobić to tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem).
- Dodaj twaróg do rozgniecionych ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
- Wbij jajko do masy ziemniaczano-serowej i ponownie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Stopniowo dodawaj mąkę do masy, mieszając cały czas, aż powstanie elastyczne i miękkie ciasto. Nie dodawaj zbyt dużej ilości mąki, bo inaczej kluski będą zbyt suche.
- Na stolnicy posypanej mąką wyłóż porcję ciasta i uformuj wałek o grubości około 2 cm.
- Odcinaj małe kawałki ciasta w kształcie rombów.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj szczyptę soli.
- Wrzucaj kluski do wrzącej wody partiami. Gotuj je przez około 2-3 minuty albo do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Kluski w czasie gotowania się powiększą, dlatego nie wrzucaj ich wszystkich naraz, żeby nie przylepiały się do siebie.
- Wyjmij gotowe kluski z wrzącej wody łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
- W osobnym naczyniu roztop masło do polania klusek (jeśli wolisz, możesz podawać je z cukrem, bułką tartą, śmietaną lub jogurtem naturalnym).
- Kluski leniwe z białym serem i ziemniakami są gotowe do podania!
Podawaj kluski z serem białym jako danie główne, dodając do nich ulubione dodatki, takie jak świeże zioła czy chrzan. To również świetna propozycja na kolację lub obiad (podawaj w towarzystwie sałatki lub surówki).
Kluski z serem Thermomix - szybkie i proste w przygotowaniu
Kluski z serem łatwo przyrządzisz także za pomocą Thermomiksu. Oto przepis.
Składniki:
- 500 g twarogu;
- 240 g mąki pszennej;
- 1 jajko;
- 5 g soli;
- 40 g masła;
- 35 g bułki tartej;
- 60 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego włóż: ser, jajko, mąkę, dopraw łyżeczką soli i włącz mieszanie: 40 s /obr. 4. W międzyczasie nalej wody do dużego garnka i zagotuj.
- Podziel ciasto na dwie części. Na nieklejącej się powierzchni uformuj wałki. Pokrój na kawałki o grubości około 2 cm. Do gotującej się wody wsyp odrobinę soli i gotuj pierogi 7-8 minut.
- Do naczynia miksującego włóż masło, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
- Dodaj cukier z bułką tartą i podsmażaj 4 min/100°C/obr. 2.