Domowa nutella z zaledwie pięciu składników. Wystarczy wszystko zblendować i idealny krem gotowy

Niemal każdy smak, kultowego niemal kremu Nutella. Słodycz można jednak przygotować samemu domu w znacznie zdrowszej wersji - jak się okazuje, wystarczy połączyć ze sobą pięć składników i wszystko zblendować na gładką masę. Efekt jest ekspresowy i idealnie komponuje się z naleśnikami, słodkim pieczywem czy wszelakimi wypiekami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe wersje sklepowych słodyczy często smakują o niebo lepiej i przede wszystkim mają znacznie lepszy skład. Podobnie jest z nutellą - przygotowana z zaledwie pięciu składników już po pierwszej próbie wygryzie kupny słoik. Słodki krem to przysłowiowa bułka z masłem! 

Domowa nutella - kultowy krem w zdrowszej wersji 

Domową nutellę można przygotować w kilka chwil. Sięgając po proste składniki, otrzymamy znacznie lepszą wersję zarówno jeśli chodzi o smak, skład, jak i cenę - za sklepowy słoik trzeba bowiem słono zapłacić, a ten prosty zamiennik jest o wiele tańszy. 

Aby przygotować domowy krem, wystarczy pięć składników - mowa tu o bananie, maśle orzechowym, kakao, syropie klonowym i tłuszczu np. maśle lub oleju kokosowym. Wszystkie produkty umieszczamy w kielichu blendera lub w wysokim naczyniu i miksujemy na gładki krem. W kilka sekund otrzymamy obłędną, domową nutellę, która wyśmienicie smakuje z ciastem francuskim, ciastkami, naleśnikami, pankejkami czy solo, jako mała przekąska

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis na domową nutellę z pięciu składników 

Składniki: 

  • 2 dojrzałe banany,
  • 50 g roztopionego masła lub oleju kokosowego,
  • 20 g kakao, 
  • 50 g miodu lub syropu klonowego,
  • 25 g domowego masła orzechowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do kielicha blendera lub wysokiego naczynia włóż obrane ze skórki i pokrojone banany. 
  2. Owoce połącz z kakao, roztopionym tłuszczem (masło lub olej kokosowy), słodzidłem, czyli albo miodem, albo syropem klonowym i masłem orzechowym. 
  3. Wszystkie składniki blenduj na dużych obrotach przez kilkanaście sekund. 
  4. Z produktów powinna powstać gładka, kremowa masa. 
  5. Przełóż ją do słoiczka i gotowe! 
  6. Domową nutellę przechowuj w lodówce do dwóch tygodni. 
  7. Wskazówka - smak kremu będzie jeszcze lepszy gdy wzbogacimy go np.orzechami laskowymi. 
Więcej o: