Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe wersje sklepowych słodyczy często smakują o niebo lepiej i przede wszystkim mają znacznie lepszy skład. Podobnie jest z nutellą - przygotowana z zaledwie pięciu składników już po pierwszej próbie wygryzie kupny słoik. Słodki krem to przysłowiowa bułka z masłem!
Domową nutellę można przygotować w kilka chwil. Sięgając po proste składniki, otrzymamy znacznie lepszą wersję zarówno jeśli chodzi o smak, skład, jak i cenę - za sklepowy słoik trzeba bowiem słono zapłacić, a ten prosty zamiennik jest o wiele tańszy.
Aby przygotować domowy krem, wystarczy pięć składników - mowa tu o bananie, maśle orzechowym, kakao, syropie klonowym i tłuszczu np. maśle lub oleju kokosowym. Wszystkie produkty umieszczamy w kielichu blendera lub w wysokim naczyniu i miksujemy na gładki krem. W kilka sekund otrzymamy obłędną, domową nutellę, która wyśmienicie smakuje z ciastem francuskim, ciastkami, naleśnikami, pankejkami czy solo, jako mała przekąska.
Składniki:
Sposób przygotowania: