Ogórki krokodylki - przepis na chrupiącą przekąskę. Są tak proste, robią się praktycznie same

Ogórki krokodylki swoim smakiem biją na głowę wszystkie korniszony i pikle tego świata, a sposób ich przygotowania jest tak banalny, że w zasadzie nie bardzo mam o czym pisać. Jedno jest pewne - krokodylki muszą znaleźć się na liście przetworów z ogórków do zrobienia w tym sezonie. Jak zrobić najlepsze ogóreczki z chili?

Więcej przepisów na przetwory z ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ogórki krokodylki to chyba najlepsza przekąska, jaką można sobie wymarzyć. Pasują idealnie do kanapek, jako dodatek do mięs i składnik sałatek. Przyjemnie chrupią i są dość pikantne, dlatego nie ma co się ociągać tylko ostrzyć nóż i gotować zalewę. Twoja piwnica bez słoików tych ogórków będzie smutna i pusta, a dla pewności, polecam zrobić krokodylki z podwójnej porcji - na każdych imieninach i innych spotkaniach znikają ze stołu jako pierwsze. 

Ogórki krokodylki. Jak zrobić najlepszą przekąskę?

Składniki:

  • 2 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru (mój teść dodaje 2,5, ale dla mnie to trochę za dużo)
  • 4 łyżki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżka chili (lub pół, jeśli nie lubisz zbyt ostrego smaku)
  • 10 ząbków czosnku
  • łyżka gorczycy
  • płaska łyżka pieprzu

Ogórki krokodylki - sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Przełóż je do miski i zasyp solą i pozostaw na ok. 6 godzin, by puściły wodę. W tym czasie przygotuj zalewę. 
  2. Zagotuj ocet z cukrem, gorczycą i olejem i pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Kiedy ogórki puszczą wodę, ostrożnie ją odlej, dodaj chili, pieprz i przeciśnięty czosnek. Następnie wlej do miski zalewę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 12 godzin. 
  4. Następnego dnia przełóż ogórki do słoików wraz z zalewą i pasteryzuj je przez 15 minut we wrzątku. 

Wskazówka: Żeby dodatkowo podkręcić smak ogórków, polecam dodać 2 łyżki miodu. Ten dodatek sprawi, że ostrość nie będzie zanadto przytłaczająca, a słodycz wyciągnie ukryte smaki. Jeśli chcesz, możesz dołożyć do zalewy 3-4 listki laurowe. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.