Więcej przepisów na przetwory z ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki krokodylki to chyba najlepsza przekąska, jaką można sobie wymarzyć. Pasują idealnie do kanapek, jako dodatek do mięs i składnik sałatek. Przyjemnie chrupią i są dość pikantne, dlatego nie ma co się ociągać tylko ostrzyć nóż i gotować zalewę. Twoja piwnica bez słoików tych ogórków będzie smutna i pusta, a dla pewności, polecam zrobić krokodylki z podwójnej porcji - na każdych imieninach i innych spotkaniach znikają ze stołu jako pierwsze.
Ogórki krokodylki. Jak zrobić najlepszą przekąskę?
Składniki:
- 2 kg niewielkich ogórków gruntowych
- 1,5 szklanki octu
- 2 szklanki cukru (mój teść dodaje 2,5, ale dla mnie to trochę za dużo)
- 4 łyżki soli
- 1/3 szklanki oleju
- łyżka chili (lub pół, jeśli nie lubisz zbyt ostrego smaku)
- 10 ząbków czosnku
- łyżka gorczycy
- płaska łyżka pieprzu
Ogórki krokodylki - sposób wykonania:
- Ogórki dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Przełóż je do miski i zasyp solą i pozostaw na ok. 6 godzin, by puściły wodę. W tym czasie przygotuj zalewę.
- Zagotuj ocet z cukrem, gorczycą i olejem i pozostaw do ostygnięcia.
- Kiedy ogórki puszczą wodę, ostrożnie ją odlej, dodaj chili, pieprz i przeciśnięty czosnek. Następnie wlej do miski zalewę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 12 godzin.
- Następnego dnia przełóż ogórki do słoików wraz z zalewą i pasteryzuj je przez 15 minut we wrzątku.
Wskazówka: Żeby dodatkowo podkręcić smak ogórków, polecam dodać 2 łyżki miodu. Ten dodatek sprawi, że ostrość nie będzie zanadto przytłaczająca, a słodycz wyciągnie ukryte smaki. Jeśli chcesz, możesz dołożyć do zalewy 3-4 listki laurowe.