• Link został skopiowany

Pozbądź się z przepisu ziemniaków, a kopytka wyjdą pierwsza klasa. Zamiast nich dodaj coś znacznie lepszego

Mączna potrawa, którą są kopytka, to klasyk polskiej kuchni. Jest idealna na letni obiad, gdy zostają ziemniaki z dnia poprzedniego. Jednak bez tego głównego składnika kopytka smakują równie dobrze. Zastąpienie kartofli innym produktem sprawi, że danie nie tylko zmieni wygląd, lecz także smak.
Kopytka z bobu
Fot. Shutterstock
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Lato obfituje w aromatyczne i smaczne potrawy, które nie wyjdą tak dobre w inne pory roku. Wykorzystuje się wtedy sezonowe warzywa i owoce, które nadają całości odpowiedniego wyglądu i smaku. Potrawą, która zasługuje na większą popularność, a mało kto o niej wie, są kopytka zrobione z bobu. Pomimo że warzywo to jest znane i lubiane, nikt nie wykorzystuje go w taki sposób. Jednak zastępując nim ziemniaki, można wykonać potrawę, która nie tylko zaskoczy swoim niepowtarzalnym aromatem, lecz także sprawi, że podany obiad będzie ciekawszy dla oka. Odpowiednio przyrządzony bób przyczyni się do tego, że kluski staną się pięknie zielone.

Przepis na kopytka z bobu

Składniki:

  • 330 g bobu,
  • 100 g mąki pszennej + odrobinę do posypania,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe:

  • ser ricotta,
  • roztopione masło,
  • bazylia lub pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się bobem. Umieść go w garnku z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Czas gotowania warzywa to około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby. Aby sprawdzić, czy jest gotowe do wyjęcia, możesz nabić je na widelec lub wykałaczkę. Po ugotowaniu ostudź go i obierz, a następnie odmierz podaną przez nas ilość.
  2. Obrany bób przepuść przez praskę do ziemniaków, aby pozbyć się grudek. Dodaj sól, pieprz i jajko. Stopniowo dodawaj do masy mąkę i wymieszaj całość łyżką, by składniki się połączyły.
  3. Z przygotowanego ciasta uformuj kulę i podziel ją na mniejsze kawałki. Posyp je mąką i formuj z nich wałeczki.
  4. Tak przygotowaną masę pokrój na mniejsze części, które będą miały kształt rombu.
  5. Kopytka wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody i gotuj przez minutę od wypłynięcia.
  6. Do wyłowienia użyj łyżki cedzakowej i umieść na talerzu. Przyrządzone kopytka podawaj z okrasą cebulową lub kwaśną śmietaną.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: