Kuchnia gruzińska charakteryzuje się aromatycznym smakiem, który jest trudny do podrobienia. Nie ma jednak nic skomplikowanego w jego odtworzeniu, dlatego warto sięgnąć po gruzińskie przepisy. Proponujemy na początek ten popularny placek. To coś, co uwielbia wiele osób. Jego farsz jest wart grzechu.
iStock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Socca z pesto - pyszny placek na bazie mąki z ciecierzycy
Gruzińskie chaczapuri to tak naprawdę chleb podany z twarogiem. To tradycyjna potrawa, która charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz ciekawym wyglądem i sposobem podania. Zazwyczaj można ją kojarzyć ze względu na owalny kształt i jajko, które rozbite jest na środku. My poznaliśmy jednak wersję, która różni się od oryginału. Zamiast jajka i twarogu do środka włożono żółty ser. Wymieszany z jajkiem stworzy farsz o odpowiedniej konsystencji. Po wysmażeniu placek będzie obłędnie miękki, a jego środek będzie rozpływał się w ustach.
REKLAMA
Przepis na gruzińskie chaczapuri w nowej wersji
Składniki:
1,5 szklanki kefiru,
450 g mąki pszennej,
2 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru,
3 łyżki oleju roślinnego,
350 g twardego sera żółtego,
sól.
Sposób przygotowania:
Do większej miski wlej kefir i wbij do niego jajko. Dodaj również łyżeczkę soli, cukier i wszystko dokładnie z sobą wymieszaj.
Następnie do powstałej mieszanki wlej olej, a także wsyp przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wyrób na gładkie i jednolite ciasto. Najlepiej gdy zrobisz to za pomocą dłoni, wtedy będziesz mieć pewność, że masa będzie taka, jaką chcesz uzyskać.
Z powstałego ciasta uformuj kulę, delikatnie oprósz ją mąką i odstaw pod przykryciem na około 10 minut.
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj go ze szczyptą soli i jednym jajkiem.
Przygotowane ciasto podziel na kilka mniejszych części, z których również uformuj kulki. Każdą z nich rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na dość grube placki. Na środku każdego z nich ułóż mieszankę sera z jajkiem.
Tak przygotowane placki szczelnie zawiń. Zrób to dokładnie by nic co znajduje się w środku nie wypłynęło. Każdą sakiewkę ponownie delikatnie rozpłaszcz.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu. Najlepiej robić to pod pokrywką, by środek mógł się zrobić. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta.
Tak przygotowane podawaj z masłem lub ulubionym sosem. Smacznego!