Pieczone mielone prosto z piekarnika, to nie tylko ciekawa alternatywa dla tradycji, ale i o niebo lepszy sposób obróbki termiczne. Zapomnij o litrach tłuszczu i rozpadającym się, niesfornym mięsie rodem z patelni. Teraz wystarczy dokładnie wyrobić mięso z dodatkami, uformować estetyczne kotleciki i ułożyć ja na papierze do pieczenia. Nic prostszego cię dzisiaj nie spotka!
Kotlety mielone z piekarnika - apetyczne mięso w nieco "odchudzonej" wersji
Kotlety mielone to synonim domowych obiadów i tradycyjnej, polskiej kuchni. Wśród najważniejszych szczegółów, które gwarantują obłędny smak, jest m.in. dobrej jakości, świeże mięso. Sekret tkwi jednak także w dodatkach, długim "masowaniu" i napowietrzaniu mięsa oraz obróbce termicznej. Najpopularniejsze jest oczywiście smażenie mielonych na tłuszczu, czy nawet smalcu. Smak smakiem, ale latem nikt nie ma ochoty na ociekające w oleju mięsne kulki. Warto zatem przygotować smaczną i "odchudzoną" wersje babcinej kuchni. Wystarczy bowiem postawić na mielone z piekarnika!
Jedno z ulubionych dań Polaków, po przygotowaniu w piekarniku nie straci na wartości, a wręcz zyska. Mielone bez grama tłuszczu to sprawdzona metoda na "odchudzenie" mięsa, ale i znaczne przyspieszenie czy uproszczenie całego procesu. Już po jednym kęsie wyczuwalna jest różnica - mięso jest soczyste jak nigdy, delikatne i przede wszystkim pozbawione tłuszczu. Jak widać gołym okiem: same plusy i zero minusów, więc do dzieła!
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Przepis na kotlety mielone z piekarnika - idealnie soczyste i delikatne
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego np. szynki wieprzowej,
- jajko,
- bułka czerstwa, namoczona w mleku i odciśnięta,
- starty ząbek czosnku,
- łyżeczka musztardy np. dijon,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- 2 łyżki posiekanej dymki,
- utarty kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 220 stopni z funkcją termoobiegu.
- Następnie przygotuj mięso - samodzielnie je zmiel i przełóż do miski.
- Bułkę namocz w mleku przez kilka minut. Następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski z mięsem mielonym.
- Pora na dodatki - do misy z mięsem wbij jajko, dodaj czosnek, musztardę, pietruszkę, dymkę (lub podsmażoną cebulę) oraz sól i pieprz.
- Tak przygotowane składniki dokładnie wyrabiaj dłonią - im dłużej będziesz masować mięso, tym lepszy efekt otrzymasz.
- Gotową masę najlepiej spróbować - wówczas wiemy, czy ilość przypraw jest wystarczająca.
- Przejdź do formowania kotletów - powinny być nie zbyt duże ani małe - z tej porcji wyjdzie około 4-6 kotletów.
- Po tym czasie estetycznie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wskazówka - można wykorzystać także naczynie żaroodporne.
- Piecz kotlety przez około 10-15 minut.
- Upieczone, soczyste i rozpływające się w ustach kotlety podawaj z ziemniakami i dowolnymi surówkami - polecamy mizerię z jogurtem naturalnym lub kapustę zasmażaną.
- Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.