Koniec z suchym, rozpadającym się na patelni mięsem. Mielone z piekarnika są "odchudzone" i smaczne

Kotlety piją tłuszcz z patelni jak szalone? Zapomnij o kaloryczne wersji pełnej cholesterolu i postaw na mielone z piekarnika! To nie wymysł nowej mody kulinarnej, a sprytny sposób, który pozwoli przygotować kultowe danie w nieco zdrowszej i lżejszej odsłonie. Przepis to bułka z masłem, a sprosta jej nawet największy nowicjusz.

Pieczone mielone prosto z piekarnika, to nie tylko ciekawa alternatywa dla tradycji, ale i o niebo lepszy sposób obróbki termiczne. Zapomnij o litrach tłuszczu i rozpadającym się, niesfornym mięsie rodem z patelni. Teraz wystarczy dokładnie wyrobić mięso z dodatkami, uformować estetyczne kotleciki i ułożyć ja na papierze do pieczenia. Nic prostszego cię dzisiaj nie spotka! 

Kotlety mielone z piekarnika - apetyczne mięso w nieco "odchudzonej" wersji 

Kotlety mielone to synonim domowych obiadów i tradycyjnej, polskiej kuchni. Wśród najważniejszych szczegółów, które gwarantują obłędny smak, jest m.in. dobrej jakości, świeże mięso. Sekret tkwi jednak także w dodatkach, długim "masowaniu" i napowietrzaniu mięsa oraz obróbce termicznej. Najpopularniejsze jest oczywiście smażenie mielonych na tłuszczu, czy nawet smalcu. Smak smakiem, ale latem nikt nie ma ochoty na ociekające w oleju mięsne kulki. Warto zatem przygotować smaczną i "odchudzoną" wersje babcinej kuchni. Wystarczy bowiem postawić na mielone z piekarnika! 

Jedno z ulubionych dań Polaków, po przygotowaniu w piekarniku nie straci na wartości, a wręcz zyska. Mielone bez grama tłuszczu to sprawdzona metoda na "odchudzenie" mięsa, ale i znaczne przyspieszenie czy uproszczenie całego procesu. Już po jednym kęsie wyczuwalna jest różnica - mięso jest soczyste jak nigdy, delikatne i przede wszystkim pozbawione tłuszczu. Jak widać gołym okiem: same plusy i zero minusów, więc do dzieła! 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kotlety mielone z piekarnika - idealnie soczyste i delikatne

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. szynki wieprzowej,
  • jajko,
  • bułka czerstwa, namoczona w mleku i odciśnięta,
  • starty ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy np. dijon,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • 2 łyżki posiekanej dymki,
  • utarty kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 220 stopni z funkcją termoobiegu.
  2. Następnie przygotuj mięso - samodzielnie je zmiel i przełóż do miski. 
  3. Bułkę namocz w mleku przez kilka minut. Następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski z mięsem mielonym.
  4. Pora na dodatki - do misy z mięsem wbij jajko, dodaj czosnek, musztardę, pietruszkę, dymkę (lub podsmażoną cebulę) oraz sól i pieprz. 
  5. Tak przygotowane składniki dokładnie wyrabiaj dłonią - im dłużej będziesz masować mięso, tym lepszy efekt otrzymasz.
  6. Gotową masę najlepiej spróbować - wówczas wiemy, czy ilość przypraw jest wystarczająca. 
  7. Przejdź do formowania kotletów - powinny być nie zbyt duże ani małe - z tej porcji wyjdzie około 4-6 kotletów.
  8. Po tym czasie estetycznie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wskazówka - można wykorzystać także naczynie żaroodporne. 
  9. Piecz kotlety przez około 10-15 minut. 
  10. Upieczone, soczyste i rozpływające się  w ustach kotlety podawaj z ziemniakami i dowolnymi surówkami - polecamy mizerię z jogurtem naturalnym lub kapustę zasmażaną. 
  11. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.