To ciasto jest warte każdej minuty przygotowania. Aż trudno uwierzyć, że możesz zrobić je w domu

Słodkie wypieki to nasze specjały, które wykonuje się nawet bez okazji. Bo przecież świetnie jest usiąść przy kawie i zajadać się takim plackiem. To ciasto nie tylko zaskoczy cię smakiem, a także podbije serce wyglądem. Przygotuj zeszyt i długopis, bo po spróbowaniu będziesz chciał go zapisać i robić dużo częściej.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Gdy myślimy o cieście, które ma w sobie mak, pierwsza myśl kojarzy nam się z makowcem. Mało kto zna inne, równie smaczne wypieki, w których pierwsze skrzypce gra właśnie ten składnik. Okazuje się, że istnieje wiele przepisów na ciasta, które są znacznie lepsze od klasycznego makowca. Takim przykładem jest makowa panienka. Przede wszystkim można w niej wyróżnić biszkopt makowy, który przełożony jest domową konfiturą, a także masą budyniową. To ciasto to połączenie różnych smaków, ponieważ łączy nie tylko mak, a także wiórki kokosowe i słodkie maliny. Podanie takiego deseru gwarantuje zachwyt gości. 

Przepis na ciasto makowa panienka

Składniki na biszkopt makowy

  • 9 białek,
  • 6 żółtek
  • 120 g drobnego cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki migdałowej,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki maku,
  • szczypta soli.

Składniki na krem budyniowy

  • pół litra mleka,
  • opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 3 żółtka,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 3/4 kostki masła,

Składniki dodatkowe

  • 100 ml mocnej herbaty,
  • 300 g konfitury z malin,
  • świeże maliny,
  • tabliczka białej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się białkami. Przelej je do większej miski i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając. Miksuj do momentu rozpuszczenia. Do takiej mieszanki dodawaj stopniowo żółtka, zamieszaj. 
  2. Mąkę pszenną i migdałową połącz z sobą. Dodaj do nich proszek do pieczenia i sól. Składniki przesyp do powstałej masy i zmiksuj do połączenia. Na koniec wrzuć mak i wiórki kokosowe, delikatnie zamieszaj.
  3. Powstałą masę przelej do blaszki, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj szpatułką. Wstaw ją do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut.
  4. Wypieczony biszkopt odstaw do wystudzenia. Następnie przekrój go na pół i nasącz oba placki mocną herbatą. Jeden kawałek placka wysmaruj obfitą ilością konfitury malinowej.
  5. Teraz czas na przygotowania masy budyniowej. Do garnka przelej połowę podanego mleka i zagotuj je na średnim ogniu. Drugą połowę mleka umieść w wysokim pojemniku i rozmieszaj z opakowaniem budyniu. Dodaj również cukier, cukier waniliowy i żółtka.
  6. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się napoju, cały czas mieszając. Z całości powinna powstać gęsta, waniliowa masa.
  7. Pozostawiając garnek na palniku, dodaj do całości pokrojone w mniejsze kawałki masło. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  8. Tak przygotowaną masę wyłóż na spód biszkoptu. Wyrównaj za pomocą szpatułki i przykryj drugim blatem, lekko dociśnij.
  9. W mniejszym garnuszku zagotuj słodką śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodaj świeże maliny.
  10. Polewą z białej czekolady polej wierzch ciasta. Na koniec posyp całość wiórkami kokosowymi.
  11. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki. Trzymaj je tam przez minimum 3 godziny. W tym czasie wszystkie masy powinny stężeć. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.