Ciasto, o którym marzy każda cukiernia. Dodaj ten składnik, a będzie miękkie i wilgotne

Na temat ciast można wiele mówić, jednak zamiast o nich rozmawiać, lepiej je zrobić i kosztować. Ten wypiek jest przykładem, że niewiele trzeba, by wyszedł deser, o którym śni wielu. Zaledwie kilka składników sprawi, że dzień stanie się słodszy i dużo lepszy.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Drożdżówka z owocami to obowiązkowy wypiek, który trzeba wykonać tego lata. Połączenie miękkiego ciasta i soczystych owoców sprawia, że całość obłędnie rozpływa się w ustach. Tym razem postanowiliśmy podzielić się przepisem od samej Ewy Wachowicz, która w książce "Ewa gotuje. Ulubione" pokazuje, jak zrobić ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Tym razem padło na wiśnie, które sprawiają, że po wypieczeniu deser jest odpowiednio wilgotny.

Przepis na placek drożdżowy z wiśniami Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1,5 kg wiśni,
  • pół kilo mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka masła,
  • duże jajko,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 80 g masła,
  • duża łyżka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie ciasta zacznij od przygotowania zaczynu. Do rondelka wlej mleko i ustaw je na średnim ogniu. Delikatnie je podgrzej, by było letnie. Zdejmij z ognia, wkrusz świeże drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie zamieszaj. Tak przygotowany odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Po tym czasie pozostałą część mąki przesiej do miski i dodaj zaczyn. Energicznie wyrób do całkowitego połączenia. Pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na kolejne 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Do wyrośniętego ciasta dodaj startą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok, cukier waniliowy, rozpuszczone masło i jajko. Całość dokładnie wyrabiaj, by powstałe ciasto było elastyczne i miękkie. Ponownie pozostaw je do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie wykonaj kruszonkę. Masło drobno posiekaj i umieść je w misce z przesianą mąka i cukrem. Dodaj do całości cukier waniliowy i wyrabiaj do momentu, aż powstaną grudki.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką. Rozwałkuj je na wielkość wybranej blaszki. Następnie przenieś do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp wydrążonymi owocami i obsyp powstałą kruszonką.
  6. Blachę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Po wyjęciu pozostaw wypiek do przestudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.