-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto, o którym marzy każda cukiernia. Dodaj ten składnik, a będzie miękkie i wilgotne
Ciasto, o którym marzy każda cukiernia. Dodaj ten składnik, a będzie miękkie i wilgotne
Na temat ciast można wiele mówić, jednak zamiast o nich rozmawiać, lepiej je zrobić i kosztować. Ten wypiek jest przykładem, że niewiele trzeba, by wyszedł deser, o którym śni wielu. Zaledwie kilka składników sprawi, że dzień stanie się słodszy i dużo lepszy.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Drożdżówka z owocami to obowiązkowy wypiek, który trzeba wykonać tego lata. Połączenie miękkiego ciasta i soczystych owoców sprawia, że całość obłędnie rozpływa się w ustach. Tym razem postanowiliśmy podzielić się przepisem od samej Ewy Wachowicz, która w książce "Ewa gotuje. Ulubione" pokazuje, jak zrobić ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Tym razem padło na wiśnie, które sprawiają, że po wypieczeniu deser jest odpowiednio wilgotny.
Przepis na placek drożdżowy z wiśniami Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1,5 kg wiśni,
- pół kilo mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 250 ml mleka,
- łyżka masła,
- duże jajko,
- skórka starta z jednej cytryny,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 80 g masła,
- duża łyżka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Przyrządzanie ciasta zacznij od przygotowania zaczynu. Do rondelka wlej mleko i ustaw je na średnim ogniu. Delikatnie je podgrzej, by było letnie. Zdejmij z ognia, wkrusz świeże drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie zamieszaj. Tak przygotowany odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Po tym czasie pozostałą część mąki przesiej do miski i dodaj zaczyn. Energicznie wyrób do całkowitego połączenia. Pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na kolejne 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Do wyrośniętego ciasta dodaj startą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok, cukier waniliowy, rozpuszczone masło i jajko. Całość dokładnie wyrabiaj, by powstałe ciasto było elastyczne i miękkie. Ponownie pozostaw je do wyrośnięcia.
- W tym czasie wykonaj kruszonkę. Masło drobno posiekaj i umieść je w misce z przesianą mąka i cukrem. Dodaj do całości cukier waniliowy i wyrabiaj do momentu, aż powstaną grudki.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką. Rozwałkuj je na wielkość wybranej blaszki. Następnie przenieś do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp wydrążonymi owocami i obsyp powstałą kruszonką.
- Blachę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Po wyjęciu pozostaw wypiek do przestudzenia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl