Pasztety zazwyczaj kupuje się w sklepach i mało kto decyduje się na ich samodzielne wykonanie. Jednak poznając ten przepis można zmienić zdanie i zacząć jego produkcję w domowym zaciszu. Takiego przysmaku zapewne nie da się znaleźć w sklepie, a jego smak pasuje do wielu potraw.
Fot. Shutterstock, robert6666
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Pasztet z jajek
Pasztet to staropolska klasyka, która znana jest od wielu lat. Najczęściej podaje się go do kanapek, lecz znajdzie swoje miejsce i na obiadowym talerzu. Zamiast kupować go w sklepie, możesz wykonać go w domu, wykorzystując ulubione składniki. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a smak rekompensuje każdą minutę przyrządzenia. Aby wyszedł najlepiej i przede wszystkim, aby nie był suchy, musisz użyć kilka produktów. Przede wszystkim nie żałuj jajek. Aby jednak wypiekł był odpowiednio wilgotny dodaj do niego majonez i obfitą ilość kwaśnej śmietany.
REKLAMA
Przepis na pasztet jajeczny
Składniki
12 jajek,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
150 g startej mozzarelli,
pół szklanki śmietany 12%
2 łyżki majonezu,
2 łyżeczki musztardy,
szklanka bułki tartej,
pół łyżeczki kurkumy,
4 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
10 jajek umieść w średnim garnku, zalej wodę i ugotuj na twardo. Następnie pozostaw do ostudzenia, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przenieś je do miski.
Do startych jajek dodaj 2 oddzielone od białek żółtka. Białek nie wyrzucaj, przydadzą się w kolejnych etapach.
Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Umieść ją na rozgrzanym tłuszczu znajdującym się na patelni. Zeszklij i dodaj do masy jajecznej.
Do składników wrzuć również startą mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę oraz bułkę tartą. Wsyp także kurkumę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia.
Na koniec zajmij się białkami. Umieść je w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej masę, wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki.
Tak przygotowany pasztet włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut.