Od tego przysmaku trudno się oderwać. Wystarczy zamieszać, zapiec i dodatek do wielu dań gotowy

Pasztety zazwyczaj kupuje się w sklepach i mało kto decyduje się na ich samodzielne wykonanie. Jednak poznając ten przepis można zmienić zdanie i zacząć jego produkcję w domowym zaciszu. Takiego przysmaku zapewne nie da się znaleźć w sklepie, a jego smak pasuje do wielu potraw.
Zobacz wideo Pasztet z jajek

Pasztet to staropolska klasyka, która znana jest od wielu lat. Najczęściej podaje się go do kanapek, lecz znajdzie swoje miejsce i na obiadowym talerzu. Zamiast kupować go w sklepie, możesz wykonać go w domu, wykorzystując ulubione składniki. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a smak rekompensuje każdą minutę przyrządzenia. Aby wyszedł najlepiej i przede wszystkim, aby nie był suchy, musisz użyć kilka produktów. Przede wszystkim nie żałuj jajek. Aby jednak wypiekł był odpowiednio wilgotny dodaj do niego majonez i obfitą ilość kwaśnej śmietany.

Przepis na pasztet jajeczny

Składniki

  • 12 jajek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 150 g startej mozzarelli,
  • pół szklanki śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • szklanka bułki tartej,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 4 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. 10 jajek umieść w średnim garnku, zalej wodę i ugotuj na twardo. Następnie pozostaw do ostudzenia, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przenieś je do miski.
  2. Do startych jajek dodaj 2 oddzielone od białek żółtka. Białek nie wyrzucaj, przydadzą się w kolejnych etapach.
  3. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Umieść ją na rozgrzanym tłuszczu znajdującym się na patelni. Zeszklij i dodaj do masy jajecznej.
  4. Do składników wrzuć również startą mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę oraz bułkę tartą. Wsyp także kurkumę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia.
  5. Na koniec zajmij się białkami. Umieść je w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
  6. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej masę, wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki.
  7. Tak przygotowany pasztet włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.