-
Haps
-
Jak przygotować
- Od tego przysmaku trudno się oderwać. Wystarczy zamieszać, zapiec i dodatek do wielu dań gotowy
Od tego przysmaku trudno się oderwać. Wystarczy zamieszać, zapiec i dodatek do wielu dań gotowy
Pasztety zazwyczaj kupuje się w sklepach i mało kto decyduje się na ich samodzielne wykonanie. Jednak poznając ten przepis można zmienić zdanie i zacząć jego produkcję w domowym zaciszu. Takiego przysmaku zapewne nie da się znaleźć w sklepie, a jego smak pasuje do wielu potraw.
Zobacz wideo Pasztet z jajek
Pasztet to staropolska klasyka, która znana jest od wielu lat. Najczęściej podaje się go do kanapek, lecz znajdzie swoje miejsce i na obiadowym talerzu. Zamiast kupować go w sklepie, możesz wykonać go w domu, wykorzystując ulubione składniki. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a smak rekompensuje każdą minutę przyrządzenia. Aby wyszedł najlepiej i przede wszystkim, aby nie był suchy, musisz użyć kilka produktów. Przede wszystkim nie żałuj jajek. Aby jednak wypiekł był odpowiednio wilgotny dodaj do niego majonez i obfitą ilość kwaśnej śmietany.
Przepis na pasztet jajeczny
Składniki
- 12 jajek,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 150 g startej mozzarelli,
- pół szklanki śmietany 12%
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- szklanka bułki tartej,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 4 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- 10 jajek umieść w średnim garnku, zalej wodę i ugotuj na twardo. Następnie pozostaw do ostudzenia, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przenieś je do miski.
- Do startych jajek dodaj 2 oddzielone od białek żółtka. Białek nie wyrzucaj, przydadzą się w kolejnych etapach.
- Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Umieść ją na rozgrzanym tłuszczu znajdującym się na patelni. Zeszklij i dodaj do masy jajecznej.
- Do składników wrzuć również startą mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę oraz bułkę tartą. Wsyp także kurkumę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Na koniec zajmij się białkami. Umieść je w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej masę, wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki.
- Tak przygotowany pasztet włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl