Na długo zapamiętasz smak tych placków. Jeden składnik sprawia, że są odpowiednio wilgotne

Na punkcie placków wiele osób ma dużego bzika. Mogą je jeść pod każdą postacią, a lista dodatków, które dodają im smaku się nie kończy. Te placuszki wyróżniają się na tle innych swoją chrupkością, a także wilgotnym środkiem. To, co się do nich dodaje to słodki przysmak.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Placki, naleśniki, racuchy, to tylko kilka słodkich propozycji, za którymi szaleją tłumy. O przepisach na te przysmaki pisaliśmy już wielokrotnie, jednak recepturę w takim wykonaniu trzeba ciągle powtarzać. Placuszki, które z niej wychodzą, są puszyste, delikatne, w środku wilgotne, a na zewnątrz chrupiące. Co wywołuje taki efekt? Przede wszystkim twaróg, który jest podstawą tego dania. W drugiej kolejności chodzi o owoc, który w połączeniu z serem tworzy słodkie nadzienie. Jest to nic innego jak starte jabłko. Bez niego, cała potrawa może nie wyjść tak smaczna.

Przepis na placki twarogowe z jabłkami

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 3 jajka,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • duże jabłko,
  • 2 łyżki cukru pudru do ciasta,
  • cukier puder do posypania,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • dżem jabłkowy.

Sposób przygotowania

  1. W większej misce umieść twaróg i dodaj do niego oddzielone od białek żółtka. Wsyp także cukier waniliowy, następnie całość dokładnie rozgnieć za pomocą widelca.
  2. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Odstaw je na bok na kilka chwil, po tym czasie odciśnij z nadmiaru powstałego soku. Dodaj owoc do twarogu i wymieszaj.
  3. Do takiej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, a także cynamon i ponownie wszystko zamieszaj.
  4. Białka umieść w miseczce i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując. Ubitą masę umieść w naczyniu z twarogiem i mieszaj do połączenia składników.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły, uformuj na nim placki o średniej wielkości. Smaż je z każdej strony na złoty kolor.
  6. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.
  7. Na samym końcu wysmaruj je dżemem jabłkowym i obsyp cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: