-
Haps
-
Jak przygotować
- Na długo zapamiętasz smak tych placków. Jeden składnik sprawia, że są odpowiednio wilgotne
Na długo zapamiętasz smak tych placków. Jeden składnik sprawia, że są odpowiednio wilgotne
Na punkcie placków wiele osób ma dużego bzika. Mogą je jeść pod każdą postacią, a lista dodatków, które dodają im smaku się nie kończy. Te placuszki wyróżniają się na tle innych swoją chrupkością, a także wilgotnym środkiem. To, co się do nich dodaje to słodki przysmak.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Placki, naleśniki, racuchy, to tylko kilka słodkich propozycji, za którymi szaleją tłumy. O przepisach na te przysmaki pisaliśmy już wielokrotnie, jednak recepturę w takim wykonaniu trzeba ciągle powtarzać. Placuszki, które z niej wychodzą, są puszyste, delikatne, w środku wilgotne, a na zewnątrz chrupiące. Co wywołuje taki efekt? Przede wszystkim twaróg, który jest podstawą tego dania. W drugiej kolejności chodzi o owoc, który w połączeniu z serem tworzy słodkie nadzienie. Jest to nic innego jak starte jabłko. Bez niego, cała potrawa może nie wyjść tak smaczna.
Przepis na placki twarogowe z jabłkami
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego,
- 3 jajka,
- łyżka cukru wanilinowego,
- duże jabłko,
- 2 łyżki cukru pudru do ciasta,
- cukier puder do posypania,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- olej do smażenia,
- dżem jabłkowy.
Sposób przygotowania
- W większej misce umieść twaróg i dodaj do niego oddzielone od białek żółtka. Wsyp także cukier waniliowy, następnie całość dokładnie rozgnieć za pomocą widelca.
- Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Odstaw je na bok na kilka chwil, po tym czasie odciśnij z nadmiaru powstałego soku. Dodaj owoc do twarogu i wymieszaj.
- Do takiej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, a także cynamon i ponownie wszystko zamieszaj.
- Białka umieść w miseczce i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując. Ubitą masę umieść w naczyniu z twarogiem i mieszaj do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły, uformuj na nim placki o średniej wielkości. Smaż je z każdej strony na złoty kolor.
- Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.
- Na samym końcu wysmaruj je dżemem jabłkowym i obsyp cukrem pudrem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl