Pankejki po polsku, czyli luks - śniadanie. Jak zrobić placuszki maślankowe? Minuta osiem

Ciągle tylko kanapki, jajka, tosty i owsianka na śniadanie? Zmień śniadaniową rutynę i zrób pankejki po polsku, czyli leciutkie i puszyste placuszki maślankowe. Jaki jest sekret? Nie ma żadnego - są bardzo łatwe i szybkie, a smakują tak, że łaa!

Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placuszki maślankowe są lepsze niż wszystkie pankejki i racuchy tego świata. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie zajmuje kilka chwil. Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie lub słodki podwieczorek, takie placuszki sprawdzą się idealnie. Co jest ważne? Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny się ocieplić do temperatury pokojowej. To sprawi, że placuszki ładnie urosną na patelni i będą delikatniejsze. 

Pankejki po polsku, czyli placuszki maślankowe

Składniki:

  • 200 g maślanki naturalnej
  • 150 g mąki
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżka roztopionego masła

Sposób wykonania:

  1. Do miski wbij jajka, następnie dodaj maślankę, cukier i całość zmiksuj.
  2. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj i na koniec dodaj roztopione masło. 
  3. Na patelni rozgrzej olej i kiedy będzie już gorący, za pomocą łyżki lub chochelki nakładaj porcje ciasta na placuszki.
  4. Smaż je na umiarkowanej mocy palnika, aż będą rumiane. Następnie przekręć i smaż jeszcze chwilkę. 

Tak przygotowane placuszki są pyszne prosto z patelni, ale jeśli podasz je ze świeżymi owocami, kremem czekoladowym lub domowym dżemem, ekstaza murowana. 

Więcej o: