Lewandowska nie gotuje i nie piecze gołąbków. Babcie łapią się za głowę i nie wierzą

Anna Lewandowska uwielbia zaskakiwać swoimi przepisami. Niektóre z nich są tak oryginalne, że wiele osób łapie się za głowę. Tym razem udostępniła recepturę na gołąbki, których nie zna nikt. Do ich przygotowania nie używa piekarnika, a także ich nie gotuje. Dzięki tej metodzie są miękkie i wyraziste.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Stary i wszystkim znany przepis na gołąbki mówi, że wykonuje się je w piekarniku lub w dużym garnku. Podpieczone lub ugotowane wraz z sosem przypominają nam smak dzieciństwa. Jednak Anna Lewandowska postanowiła wykonać je jeszcze inaczej. Nie używa do nich piekarnika, a jej sposobem przygotowania jest gotowanie wszystkiego na parze. Dzięki temu ma pewność, że całość jest miękka i soczysta. Tym przepisem podzieliła się na swojej stronie internetowej, gdzie pokazuje, czym jeszcze zajada się jej rodzina.

Przepis na gołąbki Anny Lewandowskiej

Składniki

  • 10 liści białej kapusty,
  • 350 g mięsa mielonego z indyka.
  • pół szklanki pomidorów z puszki,
  • jajko,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół białej cebuli,
  • garść posiekanego koperku,
  • sól morska,
  • czarny pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę dokładnie umyj i osusz. Następnie usuń głąb i zgrubiałe części znajdujące się na liściach. Liście oddziel od całości i włóż do naczynia z wodą i sitkiem.
  2. Tak przygotowane liście gotuj na parze około 7 minut pod przykryciem. W tym czasie przepuść przez maszynkę mięso mielone lub pokrój je na mniejsze części.
  3. Mięso umieść w większej misce i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć również posiekaną w kostkę cebulę, startą na średnich oczkach marchewkę, jajko, a także sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.
  4. Na każdym liściu kapusty ułóż farsz mięsny i bardzo dokładnie zawiń, tworząc gołąbka. Tak przygotowane ciasno ułóż w parowarze i gotuj przez około 30 minut.
  5. W tym czasie przygotuj sos. Pomidory umieść w garnuszku i podgrzej je na średnim ogniu. Dodaj do nich sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na koniec wrzuć drobno posiekany koperek.
  6. Tak przygotowanym sosem polej ugotowane gołąbki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.