-
Haps
-
Jak przygotować
- Lewandowska nie gotuje i nie piecze gołąbków. Babcie łapią się za głowę i nie wierzą
Lewandowska nie gotuje i nie piecze gołąbków. Babcie łapią się za głowę i nie wierzą
Anna Lewandowska uwielbia zaskakiwać swoimi przepisami. Niektóre z nich są tak oryginalne, że wiele osób łapie się za głowę. Tym razem udostępniła recepturę na gołąbki, których nie zna nikt. Do ich przygotowania nie używa piekarnika, a także ich nie gotuje. Dzięki tej metodzie są miękkie i wyraziste.
Zobacz wideo
Przepis na gołąbki bez zawijania
Stary i wszystkim znany przepis na gołąbki mówi, że wykonuje się je w piekarniku lub w dużym garnku. Podpieczone lub ugotowane wraz z sosem przypominają nam smak dzieciństwa. Jednak Anna Lewandowska postanowiła wykonać je jeszcze inaczej. Nie używa do nich piekarnika, a jej sposobem przygotowania jest gotowanie wszystkiego na parze. Dzięki temu ma pewność, że całość jest miękka i soczysta. Tym przepisem podzieliła się na swojej stronie internetowej, gdzie pokazuje, czym jeszcze zajada się jej rodzina.
Przepis na gołąbki Anny Lewandowskiej
Składniki
- 10 liści białej kapusty,
- 350 g mięsa mielonego z indyka.
- pół szklanki pomidorów z puszki,
- jajko,
- marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- pół białej cebuli,
- garść posiekanego koperku,
- sól morska,
- czarny pieprz.
Sposób przygotowania
- Kapustę dokładnie umyj i osusz. Następnie usuń głąb i zgrubiałe części znajdujące się na liściach. Liście oddziel od całości i włóż do naczynia z wodą i sitkiem.
- Tak przygotowane liście gotuj na parze około 7 minut pod przykryciem. W tym czasie przepuść przez maszynkę mięso mielone lub pokrój je na mniejsze części.
- Mięso umieść w większej misce i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć również posiekaną w kostkę cebulę, startą na średnich oczkach marchewkę, jajko, a także sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.
- Na każdym liściu kapusty ułóż farsz mięsny i bardzo dokładnie zawiń, tworząc gołąbka. Tak przygotowane ciasno ułóż w parowarze i gotuj przez około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj sos. Pomidory umieść w garnuszku i podgrzej je na średnim ogniu. Dodaj do nich sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na koniec wrzuć drobno posiekany koperek.
- Tak przygotowanym sosem polej ugotowane gołąbki. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl