-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie ma lepszej letniej zupy. Lekka, aromatyczna, a główny składnik jest, w co drugim ogrodzie
Nie ma lepszej letniej zupy. Lekka, aromatyczna, a główny składnik jest, w co drugim ogrodzie
Zupy mogą kojarzyć się z ciężkimi daniami, które mają za zadanie rozgrzać w chłodniejsze dni. Jednak ta propozycja świetnie sprawdzi się w okresie letnim, a do tego dostarczy wiele potrzebnych witamin. Główny składnik można znaleźć nie tylko w sklepie, a także w wielu ogrodach. Warto dodać go w dużych ilościach.
Zobacz wideo Lato pod znakiem kremu - z brokuła
Szpinak ma swoich miłośników, a także dużą grupę osób, które za nim nie przepadają. Jednak nie można powiedzieć, że nie jest zdrowym i pełnym witamin warzywem. Posiada w sobie takie witaminy jak witamina C i E, barwniki takie jak beta-karoten, chlorofil czy polifenole oraz kwasy orto-kumarowy i ferulowy. Zdaniem niektórych świetnie sprawdza się na problemy trawienne, a także na inne nieznośne dolegliwości. Dań, w których szpinak pełni główną rolę jest wiele, a każda z nich wyróżnia się oryginalnym smakiem i wyglądem. Dziś chcemy przedstawić przepis na potrawę, która skradnie serca całej rodzinie. Jest to zupa szpinakowa, która kryje w sobie wiele pożywnych warzyw. Można ją podawać w towarzystwie świeżego pieczywa, a z dodatkiem twardego sera będzie się świetnie i oryginalnie prezentować.
Przepis na zupę szpinakową
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 400 g świeżych liści szpinaku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- duża marchewka,
- biała część pora,
- korzeń pietruszki,
- kawałek główki selera,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 duże ziemniaki,
- duży pomidor,
- 4 łyżki oleju,
- 125 ml śmietanki 30%,
- garść natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się warzywami. Łodygi selera naciowego przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i posiekaj na cienkie półplasterki. W takim sam sposób pokrój korzeń pietruszki. Białą część pora pokrój na cienkie plasterki.
- Kawałek selera obierz i pokrój na krótkie i cienkie słupki. Ząbki czosnku obierz z łupin i posiekaj na cienkie plasterki. Obrane ziemniaki pokrój na średnią kostkę.
- Liście szpinaku dokładnie przemyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Pomidora przemyj i sparz, następnie zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego wszystkie warzywa oprócz szpinaku, pomidora i ziemniaków. Wsyp także płaską łyżeczkę soli, zamieszaj i podsmaż na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną.
- Po tym czasie wlej bulion. Doprowadź go do wrzenia i gotuj całość przez następne 5 minut.
- Dodaj pokrojone ziemniaki, ponownie zamieszaj i gotuj około 10 minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną.
- Teraz wrzuć pokrojone liście szpinaku. Zamieszaj i trzymaj na średnim ogniu przez kilka chwil, aż liście zwiędną i zmienią kolor na intensywnie zielony.
- Do miseczki odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze słodką śmietanką. Taką mieszankę wlej do zupy i energicznie zamieszaj.
- Na sam koniec do zupy dodaj pokrojonego pomidora, dopraw czarnym pieprzem i solą, zamieszaj i zdejmij z ognia.
- Gotową zupę przelej do misek i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl