Nie ma lepszej letniej zupy. Lekka, aromatyczna, a główny składnik jest, w co drugim ogrodzie

Zupy mogą kojarzyć się z ciężkimi daniami, które mają za zadanie rozgrzać w chłodniejsze dni. Jednak ta propozycja świetnie sprawdzi się w okresie letnim, a do tego dostarczy wiele potrzebnych witamin. Główny składnik można znaleźć nie tylko w sklepie, a także w wielu ogrodach. Warto dodać go w dużych ilościach.
Zobacz wideo Lato pod znakiem kremu - z brokuła

Szpinak ma swoich miłośników, a także dużą grupę osób, które za nim nie przepadają. Jednak nie można powiedzieć, że nie jest zdrowym i pełnym witamin warzywem. Posiada w sobie takie witaminy jak witamina C i E, barwniki takie jak beta-karoten, chlorofil czy polifenole oraz kwasy orto-kumarowy i ferulowy. Zdaniem niektórych świetnie sprawdza się na problemy trawienne, a także na inne nieznośne dolegliwości. Dań, w których szpinak pełni główną rolę jest wiele, a każda z nich wyróżnia się oryginalnym smakiem i wyglądem. Dziś chcemy przedstawić przepis na potrawę, która skradnie serca całej rodzinie. Jest to zupa szpinakowa, która kryje w sobie wiele pożywnych warzyw. Można ją podawać w towarzystwie świeżego pieczywa, a z dodatkiem twardego sera będzie się świetnie i oryginalnie prezentować.

Przepis na zupę szpinakową

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 400 g świeżych liści szpinaku,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • duża marchewka,
  • biała część pora,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek główki selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 duże ziemniaki,
  • duży pomidor,
  • 4 łyżki oleju,
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się warzywami. Łodygi selera naciowego przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i posiekaj na cienkie półplasterki. W takim sam sposób pokrój korzeń pietruszki. Białą część pora pokrój na cienkie plasterki.
  2. Kawałek selera obierz i pokrój na krótkie i cienkie słupki. Ząbki czosnku obierz z łupin i posiekaj na cienkie plasterki. Obrane ziemniaki pokrój na średnią kostkę.
  3. Liście szpinaku dokładnie przemyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Pomidora przemyj i sparz, następnie zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego wszystkie warzywa oprócz szpinaku, pomidora i ziemniaków. Wsyp także płaską łyżeczkę soli, zamieszaj i podsmaż na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną.
  5. Po tym czasie wlej bulion. Doprowadź go do wrzenia i gotuj całość przez następne 5 minut.
  6. Dodaj pokrojone ziemniaki, ponownie zamieszaj i gotuj około 10  minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną.
  7. Teraz wrzuć pokrojone liście szpinaku. Zamieszaj i trzymaj na średnim ogniu przez kilka chwil, aż liście zwiędną i zmienią kolor na intensywnie zielony.
  8. Do miseczki odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze słodką śmietanką. Taką mieszankę wlej do zupy i energicznie zamieszaj.
  9. Na sam koniec do zupy dodaj pokrojonego pomidora, dopraw czarnym pieprzem i solą, zamieszaj i zdejmij z ognia.
  10. Gotową zupę przelej do misek i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.