• Link został skopiowany

Zupa nic - przepis, ale nie na słodko. Babcia robiła ją zawsze, gdy zostało jej trochę rosołu. Ważna była kasza

Zupa nic wszystkim kojarzy się ze słodkim deserem sprzed lat. Jednak w moim rodzinnym domu to była nazwa pysznej i gęstej zupy, którą babcia gotowała zawsze, kiedy zostało trochę rosołu z niedzieli lub rodzinnych świąt. Była gotowa w kilka minut i pięknie pachniała koperkiem. Jak ją zrobić? Przyda się konkretna kasza.
Zupa nic, ale nie na słodko. Najlepiej wychodzi na rosole
BearFotos /Shuttertsock

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupą nic, moja babcia nazywała prostą i szybką zupę, zrobioną z wczorajszego rosołu. Dlaczego właściwie tak ją nazwała? Jak mówiła "a bo z nią roboty tyle, co nic". Czasem dodawała do niej ziemniaki, czasem trochę marchewki. Jednak najważniejszym składnikiem była kasza manna oraz lubczyk i koperek. Do dziś pamiętam, jak bardzo mi smakowała i chociaż kojarzyła mi się bardziej z chorobą (babcia specjalnie robiła ją, kiedy kogoś dopadło przeziębienie lub rozstrój żołądka), to do tej pory robię ją, jeśli zostanie mi troszkę rosołu. Przepis jest banalny i z chęcią się nim podzielę. 

Zupa nic, ale nie na słodko. Zrobisz ją na rosole w kwadrans

Składniki:

  • ok. 1,5-2 l rosołu, możesz użyć także bulionu warzywnego
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 niewielka marchewka
  • pół pęczka koperku
  • 2 gałązki lubczyku
  • ok. pół szklanki kaszy manny (możesz dodać więcej lub mniej, zależy jaką konsystencję lubisz)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i wlej do niego przecedzony rosół. Ziemniaki i marchewkę obierz, następnie pokrój - marchewkę w talarki, ziemniaki w kostkę. Marchewkę możesz także zetrzeć na tarce.
  2. Zagotuj rosół i włóż do niego warzywa. Gotuj na wolnym ogniu, a kiedy ziemniaki zaczną robić się miękkie, dodaj posiekany koperek i lubczyk. 
  3. Następnie dodaj kaszę mannę i gotuj, aż spęcznieje. Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem, jednak uważaj, bo rosół na pewno był już wcześniej doprawiony. 

Wskazówka: Jeśli chcesz ugotować zupę nic na wywarze z warzyw, nie możesz zapomnieć o selerze, porze i cebuli. Jeśli chcesz dodać zupie więcej smaku, warto podsmażyć cebulę na maśle lub oleju do zeszklenia.

Więcej o: