Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupą nic, moja babcia nazywała prostą i szybką zupę, zrobioną z wczorajszego rosołu. Dlaczego właściwie tak ją nazwała? Jak mówiła "a bo z nią roboty tyle, co nic". Czasem dodawała do niej ziemniaki, czasem trochę marchewki. Jednak najważniejszym składnikiem była kasza manna oraz lubczyk i koperek. Do dziś pamiętam, jak bardzo mi smakowała i chociaż kojarzyła mi się bardziej z chorobą (babcia specjalnie robiła ją, kiedy kogoś dopadło przeziębienie lub rozstrój żołądka), to do tej pory robię ją, jeśli zostanie mi troszkę rosołu. Przepis jest banalny i z chęcią się nim podzielę.
Składniki:
Wskazówka: Jeśli chcesz ugotować zupę nic na wywarze z warzyw, nie możesz zapomnieć o selerze, porze i cebuli. Jeśli chcesz dodać zupie więcej smaku, warto podsmażyć cebulę na maśle lub oleju do zeszklenia.