Makłowicz wskazał błędy przy gotowaniu leczo. Tego nie powinniśmy dodawać. "Żadne pieczarki, żadna cukinia"

Leczo to popularne danie, które wywodzi się z Węgier. Uwielbiamy je przygotowywać, a przede wszystkim modyfikować. Robert Makłowicz postanowił to przerwać i wskazał produkty, które zdecydowanie nie powinny się znaleźć w tym daniu. Aby odwzorować oryginalny przepis, musimy pożegnać się z ulubionymi warzywami.
Zobacz wideo Leczo w bułce - wersja przenośna

Robert Makłowicz to autorytet kulinarny, którego słuchają miliony. Dzieli się swoim doświadczeniem, a także podpowiada, jak gotować zgodnie ze znanymi przepisami. Jakiś czas temu na swoim kanale YouTube postanowił zdradzić, że Polacy błędnie gotują popularną potrawę. Leczo, które tak chętnie wykonujemy, przez lata przygotowywaliśmy w błędny sposób. Popularna węgierska potrawa w oryginalnym przepisie nie posiada tak wielu dodatków. Zdaniem kucharza to, co gotujemy bardziej przypomina francuskie ratatouille. Aby leczo było przygotowane poprawnie przede wszystkim powinniśmy z niego usunąć pieczarki, ale to nie wszystko. Jak mówi sam Makłowicz

Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier.
 

Jak więc powinno wyglądać prawdziwe leczo? Przede wszystkim ograniczona lista składników to podstawa. W daniu powinna się znaleźć papryka, ale nie taka, którą znajdziemy w polskich sklepach. Powinna być ona podłużna i do tego w różnych kolorach. Nie może także zabraknąć cebuli, pomidorów, czosnku i papryki w proszku. Wisienką na torcie jest smalec, który nadaje smaku podsmażonym składnikom.

Przepis na leczo według Roberta Makłowicza

Składniki

  • 1 kg węgierskiej papryki w różnych kolorach,
  • 1 kg pomidorów,
  • 4 duże cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki węgierskiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • smalec z wędzonej słoniny do smażenia. 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej smalec i zeszklij na nim oba warzywa.
  2. Pomidory wyparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Papryki dokładnie przemyj i pokrój w szersze plastry. Umieść składniki na gorącym tłuszczu i duś przez około 15 minut.
  3. Do tak przygotowanych warzyw wrzuć trzy rodzaje papryki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotuj do miękkości papryk.
  4. Danie podawaj ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.