Takiej ogórkowej jeszcze nie jadłeś. Wrzuć ten owoc i dodaj miód, a będzie lepsza niż z przepisu mamy

Zupa ogórkowa to klasyk nad klasykami. Zna ją chyba każdy, jednak nie wszyscy jednakowo mocno do niej wzdychają. Ci, którzy wolą wybrać inną zupę, zmienią zdanie po spróbowaniu ogórkowej z tego przepisu. Niecodzienne dodatki podkręcą jej smak.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna z popularniejszych propozycji obiadowych. Wybierają ją wszyscy ci, którzy lubią kwaśny i wyrazisty smak. Mądra Babcia pokazała, że klasyczną recepturę można podkręcić nietuzinkowymi składnikami. Jej ogórkowa wyróżnia się na tle innych kilkoma aspektami. Przede wszystkim jest to zupa krem, a w jej skład - oprócz kiszonych ogórków - wchodzą jabłka. Dodatkowo podaje ją z ryżem z dodatkiem kurkumy, a w daniu można poczuć posmak miodu. Jakby tego było mało, przed starciem warzyw Babcia obiera je ze skórki. By składniki były jeszcze lepsze, podsmaża je na odrobinie masła.

Przepis na zupę ogórkową z jabłkami Mądrej Babci

Składniki:

  • 700 g ogórków kiszonych,
  • 4 średnie jabłka,
  • puszka mleka kokosowego,
  • szklanka wody po ogórkach,
  • 500 ml bulionu,
  • garść koperku,
  • 200 g ryżu,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka i ogórki kiszone obierz ze skórki  i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim jabłka. Gdy owoce będą lekko zarumienione, dodaj ogórki i smaż całość przez około 5-7 minut.
  3. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj ryż. Dodaj do niego kurkumę, a także pieprz.
  4. Podsmażone jabłka z ogórkami przełóż do większej miski. Wlej także szklankę bulionu i zmiksuj całość na gładki krem za pomocą blendera.
  5. Przygotowany krem przelej do garnka i zagotuj na średnim ogniu. Małym strumyczkiem dolej sok z kiszonych warzyw, a także mleczko kokosowe, zamieszaj.
  6. Na sam koniec dodaj miód i obsyp wszystko pieprzem. Podawaj z ostudzonym ryżem, a wierzch udekoruj świeżo posiekanym koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.