Sadzisz ją w ogrodzie, zwalczasz mole, ale zrobisz też napój na upał. Jak zrobić lawendową lemoniadę? To łatwe

Jaki jest najlepszy napój na upały? Oczywiście wszelkie lemoniady. Już nie raz podrzucaliśmy wam przepisy na lemoniadę z tryskawek, arbuza, a nawet z rabarbaru. Dziś jednak mamy dla was coś, co wielu z was zdziwi. Lemoniada lawendowa? Jak to w ogóle smakuje? Cóż, smakuje pysznie, a do tego jest zdrowa i prosta w przygotowaniu.

Więcej przepisów na orzeźwiające napoje znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Lawenda to roślina wielu zastosowań. Nie tylko cieszy oko na leśnych polanach, ale także zdobi nasze ogrody, balkony i skutecznie odstrasza mole. Jednak niewiele osób miało do czynienia z lawendą do picia. Oczywiście, niektórzy z pewnością stosowali napar z lawendy na ból brzucha i kłopoty z pęcherzem, jednak dziś nie będziemy się leczyć, tylko orzeźwiać. Jak zrobić pyszną orzeźwiającą lemoniadę lawendową? To banalnie proste - wstarczą kwiaty lawendy i składniki, które masz pod ręką. 

Lemoniada lawendowa - ulga, gdy upał doprowadza cię do szału

Składniki:

  • łyżka kwiatów lawendy 
  • 1 litr wody
  • pół szklanki wrzątku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka plastrów cytryny
  • kostki lodu

Lemoniada lawendowa - sposób wykonania:

  1. Kwiaty lawendy zaparz we wrzątku przez ok. 5 minut. Kiedy kwiaty się zaparzą, dodaj do nich cukier i dokładnie wymieszaj, by powstał syrop. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj dzbanek i wlej do niego wodę. Powinna być schłodzona. Dodaj także sok z cytryny oraz kilka plastrów owocu. 
  3. Do dzbanka z wodą i cytryna przelej syrop lawendowy (możesz przelać go przez sito). Dodaj kostki lodu i pij na zdrowie. 

Tak przygotowana lemoniada nie tylko świetnie gasi pragnienie i orzeźwia, ale także koi skołatane nerwy i świetnie działa na zmysły. Jeśli upał wyjątkowo daje ci się we znaki, koniecznie przygotuj lemoniadę lawendową - dla smaku i dla spokoju. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.