Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zasadniczo w przygotowywaniu dżemów nie ma nic trudnego - rozdrobnione owoce gotuje się długo na wolnym ogniu, najczęściej z dodatkiem cukru i zamyka się w słoiczkach, by słodki smak letnich dni pozostawał z nami przez cały rok. Specjalnie dla was mamy przepis na dżem brzoskwiniowy, który jest absolutnym hitem wśród przetworów z owoców. Jego niebanalny smak zawdzięczamy dwóm przyprawom - goździkom i cynamonowi. Gwarantujemy, że i kanapki i naleśniki nigdy nie były tak pyszne, jak wówczas, gdy podasz je z tym dżemem.
Najpyszniejszy dżem z brzoskwiń. Podkręcą go dwie przyprawy
Składniki:
- ok. 2 kg świeżych, soczystych brzoskwiń
- 250 g cukru (możesz dać więcej, jeśli owoce nie były dostatecznie słodkie)
- 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
- 4-5 goździków
- płaska łyżka cukru waniliowego
- dwie łyżki cukru żelującego
Dżem brzoskwiniowy - sposób wykonania:
- Brzoskwinie sparz wrzątkiem, następnie obierz je ze skórki, usuń pestki i pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, w którym docelowo chcesz robić dżem i zasyp ce cukrem. Wymieszaj i odstaw na noc, by owoce puściły sok.
- Następnego dnia dodaj do owoców cukier waniliowy, cynamon i goździki. Włącz niewielki ogień pod garnkiem i co jakiś czas mieszając, gotuj dżem przez ok. 45 minut.
- Kiedy owoce zaczną się rozpadać, a masa stanie się gęsta, dodaj cukier żelujący, ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
- Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiczki i przelej do nich gorący dżem z brzoskwiń. Następnie szczelnie je zakręć i odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały. Słoiczki szczelnie otul grubym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wskazówka: Żeby dżem zyskał dodatkowego smaku, możesz dodać do niego dwie pomarańcze. Wówczas dżem będzie miał piękniejszy kolor, a pomarańcze świetnie wyciągną smak goździków. Taki dżem to obowiązkowa pozycja w twojej spiżarni.