Babcie spadną z wersalek, kiedy poznają ten przepis na dżem brzoskwiniowy. O tym dodatku nawet im się nie śniło

Brzoskwinie można dostać w sklepie przez cały rok i oczywiście smakują bosko same w sobie, jednak jako dodatek do ciast i deserów sprawdzają się jak mało który owoc. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić dżem brzoskwiniowy, który jest tak pyszny, że wszystkie babcine przetwory i konfitury ustąpią mu miejsca. Dopełnieniem smaku są dwie przyprawy. Jedna kojarzy się z... grzańcem.

Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zasadniczo w przygotowywaniu dżemów nie ma nic trudnego - rozdrobnione owoce gotuje się długo na wolnym ogniu, najczęściej z dodatkiem cukru i zamyka się w słoiczkach, by słodki smak letnich dni pozostawał z nami przez cały rok. Specjalnie dla was mamy przepis na dżem brzoskwiniowy, który jest absolutnym hitem wśród przetworów z owoców. Jego niebanalny smak zawdzięczamy dwóm przyprawom - goździkom i cynamonowi. Gwarantujemy, że i kanapki i naleśniki nigdy nie były tak pyszne, jak wówczas, gdy podasz je z tym dżemem. 

Najpyszniejszy dżem z brzoskwiń. Podkręcą go dwie przyprawy

Składniki:

  • ok. 2 kg świeżych, soczystych brzoskwiń
  • 250 g cukru (możesz dać więcej, jeśli owoce nie były dostatecznie słodkie)
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4-5 goździków
  • płaska łyżka cukru waniliowego
  • dwie łyżki cukru żelującego

Dżem brzoskwiniowy - sposób wykonania:

  1. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, następnie obierz je ze skórki, usuń pestki i pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, w którym docelowo chcesz robić dżem i zasyp ce cukrem. Wymieszaj i odstaw na noc, by owoce puściły sok. 
  2. Następnego dnia dodaj do owoców cukier waniliowy, cynamon i goździki. Włącz niewielki ogień pod garnkiem i co jakiś czas mieszając, gotuj dżem przez ok. 45 minut. 
  3. Kiedy owoce zaczną się rozpadać, a masa stanie się gęsta, dodaj cukier żelujący, ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. 
  4. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiczki i przelej do nich gorący dżem z brzoskwiń. Następnie szczelnie je zakręć i odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały. Słoiczki szczelnie otul grubym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Wskazówka: Żeby dżem zyskał dodatkowego smaku, możesz dodać do niego dwie pomarańcze. Wówczas dżem będzie miał piękniejszy kolor, a pomarańcze świetnie wyciągną smak goździków. Taki dżem to obowiązkowa pozycja w twojej spiżarni. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.