Więcej pomysłów na śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki bananowe, czy też pankejki bananowe to świetny sposób na to, by zacząć dzień z "wysokiego c" . Oczywiście nie ma wątpliwości, że placuszki bananowe smakują idealnie nie tylko na śniadanie, a ten przepis sprawi, że każde śniadanie czy podwieczorek z placuszkami będą najsmaczniejszymi momentami dnia. Jak zrobić placki bananowe, żeby były delikatne i puszyste jak chmurka? Piana z białek i kefir zagwarantują prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
Placki bananowe puszyste jak obłoczek. Bez mleka wyjdą pyszniejsze
Składniki:
- 2 spore, mono dojrzałe banany
- 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
- ok. 0,5 szklanki kefiru
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody (ja zazwyczaj daję pół łyżeczki)
- opcjonalnie: kilka kropelek esencji waniliowej
- masło klarowane do smażenia
- ulubione dodatki do podania
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj dwie miski. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
- Do miski z żółtkami dodaj banany i rozgnieć całość widelcem na papkę. Następnie dodaj kefir oraz esencję waniliową, jeśli jej używasz. Ponownie wymieszaj na jednolitą masę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz z sodą. Następnie przesiej bezpośrednio do miski z masą bananową i wymieszaj szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.
- Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie zepsuć jej delikatnej struktury. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem klarowanym.
- Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, za pomocą chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placki bananowe. Smaż je na umiarkowanym ogniu, aż lekko urosną i staną się złote i apetyczne. Podawaj z cukrem pudrem, syropem klonowym lub domową konfiturą.
Wskazówka: Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak placuszków bananowych, zamiast esencji waniliowej możesz dodać odrobinę cynamonu. Ta przyprawa lubi się nie tylko z jabłkami - z bananami tworzy równie pyszny duet.