Placki bananowe jeszcze nigdy nie były tak puszyste. Przyda się trik z jajkami, ale nie to jest najważniejsze

Jaki jest najlepszy pomysł na śniadanie? Oczywiście wszelkiego rodzaju placki, a jeśli mamy na talerzu placki bananowe, możemy śmiało mówić o śniadaniowej ekstazie. Jak zrobić placki bananowe, żeby nie były płaskie i gumowate? Przyda się piana z białek i zamiana składników. Mleko niech zostanie do płatków - tu się nie przyda.

Więcej pomysłów na śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki bananowe, czy też pankejki bananowe to świetny sposób na to, by zacząć dzień z "wysokiego c" . Oczywiście nie ma wątpliwości, że placuszki bananowe smakują idealnie nie tylko na śniadanie, a ten przepis sprawi, że każde śniadanie czy podwieczorek z placuszkami będą najsmaczniejszymi momentami dnia. Jak zrobić placki bananowe, żeby były delikatne i puszyste jak chmurka? Piana z białek i kefir zagwarantują prawdziwą rozkosz dla podniebienia. 

Placki bananowe puszyste jak obłoczek. Bez mleka wyjdą pyszniejsze

Składniki:

  • 2 spore, mono dojrzałe banany
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
  • ok. 0,5 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody (ja zazwyczaj daję pół łyżeczki)
  • opcjonalnie: kilka kropelek esencji waniliowej
  • masło klarowane do smażenia
  • ulubione dodatki do podania

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj dwie miski. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. 
  2. Do miski z żółtkami dodaj banany i rozgnieć całość widelcem na papkę. Następnie dodaj kefir oraz esencję waniliową, jeśli jej używasz. Ponownie wymieszaj na jednolitą masę. 
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz z sodą. Następnie przesiej bezpośrednio do miski z masą bananową i wymieszaj szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.
  4. Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie zepsuć jej delikatnej struktury. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem klarowanym. 
  5. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, za pomocą chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placki bananowe. Smaż je na umiarkowanym ogniu, aż lekko urosną i staną się złote i apetyczne. Podawaj z cukrem pudrem, syropem klonowym lub domową konfiturą. 

Wskazówka: Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak placuszków bananowych, zamiast esencji waniliowej możesz dodać odrobinę cynamonu. Ta przyprawa lubi się nie tylko z jabłkami - z bananami tworzy równie pyszny duet. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA